Annons

Växjö kommun – livskvalitet eller vindkraftsindustri?

Växjö kommun har i dagarna lämnat in en ansökan till riksorganisationen ”Hela Sverige ska leva” om att få utmärkelsen som årets landsbygdskommun.
Insändare • Publicerad 7 november 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Dialog och samarbete är något som verkligen har saknats i vindkraftsfrågan i Växjö kommun, enligt signaturen ”Vindpinade landsbygdsbor.”
Dialog och samarbete är något som verkligen har saknats i vindkraftsfrågan i Växjö kommun, enligt signaturen ”Vindpinade landsbygdsbor.”Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

”Våra invånare ska ha samma livskvalitet var i kommunen man än bor och det vill vi poängtera, bland annat genom att ansöka om denna utmärkelse”, säger Anna Tenje (M) kommunstyrelsens ordförande.

Vi undrar hur den ambitionen rimmar med den industriella vindkraftsutbyggnad som pågår i kommunens skogs- och jordbruksområden? Trots att merparten av elen konsumeras av stadens invånare är det på landsbygden som infraljud, buller, blinkningar och skuggor påverkar de boendes välmående.

Annons

”För att skapa medborgardialog och stärka demokratin håller vi också återkommande dialoger och samarbeten med samhällsföreningar och ortsbefolkning”, säger Björn Idlinge, landsbygdsutvecklare Växjö kommun.

Just dialog och samarbete är något som verkligen har saknats i vindkraftsfrågan. Sedan tillståndet för verksamheten i Målajord meddelades i september 2016 har informationen från det tyskägda vindkraftsbolaget varit helt obefintlig. Den 24 juli i år publicerades en insändare i Smålandsposten, underskriven av 41 personer som alla personligen kommer att beröras av det storskaliga vindkraftsbygget i Målajord. Ingen reaktion över huvud taget har kommit från Växjö kommun på insändaren.

Många av oss som valt att bo på landsbygden har gjort det för att kunna leva med hög livskvalitet i lugn, stillhet och nära naturen. Just dessa värden är det som hotas av vindkraftsinfernot.

Växjö kommun har med andra ord åtskilligt att förklara för riksorganisationen Hela Sverige ska leva, hur man å ena sidan vill bli årets landsbygdskommun samtidigt som man helt obehindrat släpper in utlandsägd storskalig vindkraftsindustri mitt i ett av kommunens kulturlandskap!

Vindpinade landsbygdsbor

”Många av oss som valt att bo på landsbygden har gjort det för att kunna leva med hög livskvalitet i lugn, stillhet och nära naturen. Just dessa värden är det som hotas av vindkraftsinfernot.”
Annons
Annons
Annons
Annons