Annons

Vi på landet betalar också skatt

Jag blev så glad när jag fick veta att vi skulle få en cykelväg mellan Ingelstad och Växjö. Min man och jag bestämde oss för att prova den nya cykelvägen. Men jag kände mig lurad och besviken. Vadå ny?
Insändare • Publicerad 25 augusti 2014
Asfalterad cykelväg i Danmark.
Asfalterad cykelväg i Danmark.Foto: Privat

Jag trodde i min enfald att vi också skulle få en fin asfalterad cykelväg. Sådana som det finns överallt i Växjö. Men tyvärr, jag såg ingen skillnad på den gamla järnvägsbanken som den ser ut nu, jämfört med för några år sedan.

Möjligtvis att det var pålagt lite mer grus här och där och någon mer grind men annars var allt sig likt. På vissa ställen var den direkt eländig att cykla på eftersom vi delar vägen med ryttarna och hästarna ibland river upp större stenar.

Annons

Tingsryd kommun har också planerat nya cykelvägar. Det fanns ju pengar att ansöka om. Fridafors, Urshult, Ryd, Tingsryd och Väckelsång får nya cykelvägar – men de cykelvägarna ska asfalteras! Det verkar som om de som bestämmer i Tingsryd värdesätter sina kommuninvånare mer än vad de som styr i Växjö gör.

Det fanns pengar att ansöka för detta, cirka 7 miljoner kronor. Tingsryd ansökte. Men vad hände i Växjö? Struntade Växjö­politikerna i att ansöka eller glömde de bort att ansöka?

Man brukar ofta lite skämtsamt säga att nu är politikerna ute och cyklar igen. Men jag tror inte det, i alla fall inte på grusvägar. Om de över huvud taget cyklar så gör de säkert det på sina fina asfalterade vägar inne i Växjö.

Det är många som hoppat på den nya trenden, att som proffscyklister ta sig fram väldigt fort på våra vägar. Det verkar som de blir fler och fler. Tror aldrig någonsin att vi få se dem cykla på den nya cykelvägen. De vill ha asfalt. Vi är några, ibland många som cyklar mellan Ingelstad och Växjö, till och från jobbet. Vi vill också kunna ta oss fram lätt och säkert!

Jag har tillsammans med några vänner just avverkat 25 mil på cykel under några dagar i Danmark. Att cykla i Danmark är tradition för oss, sedan cirka 15 år tillbaka. De har asfalterade cykelvägar, även ute på landet. Att cykla mitt inne i storstaden Köpenhamn känns också väldigt tryggt eftersom det finns tydligt markerade cykelvägar som dessutom hänger ihop. Cyklisterna har företräde i korsningar och bilisterna har en tradition att ta hänsyn.

Med tanke på att det snart är val, vill jag och säkert många med mig, veta vem eller vilka som ansvarar för detta tokiga beslut. Hoppas verkligen att någon vill svara.

Men det kommer väl att bli som vanligt. Att med livet som insats fortsätter vi att köra på den väldigt smala och hårt trafikerade väg 27. Där vi under vissa tider även samsas om plats på vägen tillsammans med alla lastbilar från Polenfärjan.

Passionerad cyklist

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons