Annons

Vi som tror på det goda måste hålla samman

Så har det hänt igen. Julfriden har fått sig en törn. Det verkar som det varje år måste hända något som stör oss just som vi håller på att ordna för julen. I år var det bombattentatet i Stockholm. Det fick oss att stanna upp i julstöket. Hur kunde det ske? Och varför? Frågorna är många.
Insändare • Publicerad 27 december 2010
Jan-Olof Johansson.
Jan-Olof Johansson.Foto: 

När det händer något som detta med juleljusen och stjärnorna som kuliss blir kontrastverkan stor. Men dessvärre är det inte så att det råkar hända just i jultid. Det händer alltid. Ondskan lurar alltid bakom hörnet.

Nu har det hänt som vi trodde bara händer i andra länder och inte hos oss. Ett självmordsattentat mitt i centrala Stockholm. Hur kunde det ske? Vi söker svar på våra frågor och någonstans att göra av vår rädsla. Självklart fördömer vi det som hänt. Och det är vi många som gör. Särskilt starka blir fördömandena som kommer från muslimskt håll eftersom attentatsmannen var muslim och attentatet hade muslimska förtecken.

Annons

Men det är snubblande lätt att våra fördömanden blir generella i vårt behov att identifiera ondskan och de onda. Vi anklagar grupper, religioner, ideologier.

Bakom denna typ av attentat står extremister. Bakom det som hände i Stockholm var muslimsk extremism. Men extremismen finns överallt. Den finns både i religiösa och i icke religiösa sammanhang. Den klär sig i olika dräkt men har samma ansikte. Den får sin motivering från olika teorier och med olika ord men den slår till lika urskiljningslöst och grymt. Den kan vara muslimsk, den kan vara kristen. Den kan vara judisk. Och den kan vara politisk utan religiösa motiv.

Den 18 december anordnades en demonstration i Växjö mot terrorism och för gränslös gemenskap. Initiativet kom från invandrare. Invandrare som kommit till Sverige på flykt undan våld och terror. Många av dem känner sig utpekade idag. Och rädda för att främlingsfientliga krafter i vårt land tar attentatet som intäkt för sin främlingsfientliga agitation. Tillsammans med imamerna i Växjö fick jag själv stå hand i hand och manifestera mänsklig enighet.

Vi som tror på det goda och godheten måste hålla samman. Vi måste oavsett vilken tro eller livsåskådning vi har söka samverkan. Och det som kan styra oss oavsett tro är att samverka med andra människor av god vilja. Vi måste ta integrationsarbetet på allvar. Segregation är farligt för ett samhälle. Det befrämjar extremism och leder till våld.

Julens budskap är att Gud blir människa. Det gudomliga blir mänskligt och det mänskliga blir gudomligt. Det är en kristen utgångspunkt för en gemensam framtid för oss alla i vårt land öppna mot världen.

Jan-Olof Johansson, biskop i Växjö stift

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons