Annons
Kalmar

91-åring nekad färdtjänst i jul

När 91-årige Eddy Lundin ringde i måndags för att beställa färdtjänst till julafton blev han nekad. Sista dagen att boka var den 13 december.
Kalmar • Publicerad 20 december 2013
? Man blir så ledsen överallt sådant här bemötande. Man tycker att de struntar i oss, det är en otäck känsla, säger Elly Lundin.
? Man blir så ledsen överallt sådant här bemötande. Man tycker att de struntar i oss, det är en otäck känsla, säger Elly Lundin.Foto: Johanna Eriksson

– Jag fick ju inte inbjudan förrän i söndags. Normalt sett räcker det att boka dagen före och jag trodde väl att en dryg vecka före skulle räcka. Kalmar läns trafik är ute efter att tjäna pengar och tänker inte på att det handlar om gamla människor som behöver hjälp, säger Eddy Lundin.

– Vanligtvis brukar färdtjänsten fungera utan anmärkning, men detta med julafton är en riktig besvikelse.

Annons

Nu är det oklart om Eddy och 88-åriga hustrun Elly Lundin får sitta ensamma på julafton. De har varken barn eller barnbarn, både deras son och dotter har gått bort.

I söndags blev de inbjudna på jullunch av en släkting som bor i Färjestaden.

Visserligen kör Eddy Lundin bil ibland, men bara kortare sträckor så när paret ska åka längre som till Nybro eller Öland ringer de till färdtjänst.

– Benen är slut på oss båda och ryggen är sönder på mig.

De har inte bestämt hur de gör med julafton. Enligt Eddy Lundin skulle det kosta tusen kronor tur och retur Färjestaden att åka taxi, de tvekar att ta bussen.

– Min brorson har erbjudit sig att komma och hämta oss, men han ska inte behöva sitta där utan snaps till julsillen och övernatta gör vi inte längre, säger han.

När man ringer för att boka färdtjänst upplyser KLT:s växel om att sista datum för att boka färdtjänst på julafton är vid lucia, den 13 december.

– Men hur skulle jag kunna veta det, jag har inte använt färdtjänst på flera månader, säger Eddy Lundin.

Paret har bott i huset på Wahlbomsvägen i 40 år, först i en femma nu i en mindre lägenhet. Att stadsbussarna har dragits in har blivit ett problem för Elly Lundin som brukar åka in till stan för att träffa några väninnor på Königs varje lördag, att först gå till sjukhuset för att ta bussen och sedan gå från stationen är för långt.

– Andra kommuner låter folk åka gratis på bussarna för att slippa avgaser och minska privatbilismen, Kalmar gör tvärtom, säger Eddy Lundin.

Pia Olofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons