Annons
Kalmar

Gota Media utsatt för falsk konkursansökan: ”Obehaglig känsla”

Någon har begärt Barometern-OT:s ägarbolag i konkurs. Men det var inget vd:n Boine Gepertz visste om. Konkursansökan är falsk.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kalmar • Publicerad 9 april 2020 • Uppdaterad 16 april 2020
Boine Gepertz, vd och koncernchef för Gota Media AB.
Boine Gepertz, vd och koncernchef för Gota Media AB.Foto: Mats Holmertz

På torsdagen fick Gota Medias vd Boine Gepertz en otrevlig överraskning på posten. I ett brev från Kalmar tingsrätt efterfrågades kompletteringar till en konkursansökan som hade skickats in för mediebolaget.

Men Gota Medias ledning har inte ansökt om konkurs. Konkursansökan är falsk.

Annons

– Först när jag öppnade brevet från Kalmar tingsrätt fick jag en obehaglig känsla. Men jag förstod direkt att något var fel. När jag kontaktade vår ekonomichef berättade han att Smålandsposten skrivit om liknande fall av falska konkursansökningar. Man undrar vem som gör så här och vilket syfte man har?, säger Boine Gepertz, vd och koncernchef för Gota Media AB.

Hur går Gota Media vidare med detta?

– Vi kontaktar tingsrätten så snart de öppnar efter påsk för att få ärendet avskrivet.

Tidningen Smålandsposten skrev om två liknande falska konkursansökningar som lämnades in till Växjö tingsrätt på tisdagen och onsdagen och upptäcktes när tingsrätten kontrollerade med firmatecknaren.

Laila Kirppu, lagman på Kalmar tingsrätt, har inte hört talas om att tingsrätten i Kalmar har fått in falska konkursansökningar i närtid. För att lämna in en konkursansökan krävs ingen legitimering, bara en underskrift av behörig firmatecknare.

– Är det bara rätt firmatecknare som har behörighet att ansöka om konkurs för det aktuella företaget på ansökan så tror jag att man godtar det. Man ringer inte och kontrollerar, säger hon.

Det verkar lätt att begära ett företag i konkurs?

– Det tycker jag inte. Man får göra en ansträngning och kolla upp vem firmatecknaren är. Men jag tror att det skulle upptäckas ganska snabbt. Och skulle det gå igenom går det att upphäva beslutet, säger Laila Kirppu.

Men konkursförvaltaren Erik M Gabrielsson menar att det innebär en hel del extrajobb om en falsk ansökan går igenom.

– Bekymret är att när tingsrätten tar ett konkursbeslut så går det ett automatiskt meddelande till upplysningscentralen som alla företag köper information ifrån. Banken, företaget som hyr ut leasingbilar med mera – alla sätter in bromsen. Det krävs en hel del handpåläggning för att ställa allt till rätta.

Annons

Vad vinner någon på att ansöka om konkurs för Gota Media?

– Det är ett sätt att jävlas. Någon som vill hämnas eller någon form av pojkstreck, säger Erik M Gabrielsson.

FAKTA

Gota Media AB

Koncernen ägs av stiftelserna Tore G Wärenstams stiftelse och Stiftelsen Barometern.

Totalt tolv prenumererade tidningar ägs av Gota Media. Förutom Barometern-OT ingår Smålandsposten, Sydöstran, Borås tidning, Ulricehamns Tidning, Blekinge Läns Tidning, Trelleborgs Allehanda, Ölandsbladet, Växjöbladet, Kalmar Läns Tidning, Ystads Allehanda och Kristianstadsbladet.

Källa: gotamedia.se

LÄS MER:

Lotta WaghornSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons