Annons
Nyheter

Gravid?

Nyheter • Publicerad 2 januari 2006

Hej!

Jag börjar fundera starkt på om jag är gravid, jag hade samlag med min pojkvän för cirka tre veckor sedan, oskyddat, och han kom i mig. Nu är min mens tre dagar försenad. Och jag ska precis börja med p-piller, inväntar bara mensen. Men är nu riktigt skraj för det här med graviditet. Hur snart ska jag ta kontakt med ungdomsmottagningen? Jag känner redan nu att jag kommer gå runt i två veckor och "hoppas", men om det inte blir så? Hur går aborten till? Tacksam för svar!

Annons

anonym

Hej!

Vi brukar be patienterna vänta i tio dagar innan vi tar ett graviditetstest eftersom många har oregelbunden mens eller att den skjutits upp av olika anledningar.

När det gått tio dagar och du ännu inte fått din mens så är du välkommen att höra av dig till oss på ungdomsmottagningen. Då får du komma hit och göra ett graviditetstest. Om du skulle vara gravid finns det två olika sorters aborter beroende på hur långt gången graviditeten är. En tidig abort är en pillerabort som görs på gynekologiska mottagningen på sjukhuset. Allra först så får man prata med barnmorskan på ungdomsmottagningen. Sedan får man en tid hos Sesammottagningen på sjukhuset för att träffa gynekolog och barnmorska samt tid hos kurator om man behöver. Därefter görs själva aborten på gynekologiska mottagningen. Där handlar det inte om några fysiska ingrepp utan om att äta piller. I en tvåstegsabort får man även göra en så kallad skrapning på operationsavdelningen efter pilleraborten som gjordes på gynekologiska mottagningen. Efterkontroll görs på sesammottagningen efter ett tag.

Hoppas du hänger med på hur det fungerar. Är det oklart får du gärna ringa till oss.

Hälsningar

Jonas

Växjö ungdomsmottagning

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons