Annons
Nyheter

Bilden i centrum i Stockholm

Nyheter • Publicerad 11 oktober 2010
Foto: 
Foto: 

Det händer mycket på fotofronten i Stockholm. Denna helg gästar den världsberömde Vanity Fair-fotografen Tim Hetherington årets upplaga av reportagetidskriften Re:Publics Fotofestival på Mosebacke. Hetherington vänder på perspektivet i sin rapportering från krigsskådeplatsen genom att istället för att skapa bilder av döda och sårade rikta kameran mot de amerikanska soldaterna för att försöka förstå hur krigets vardag ter sig för en ung människa som plötsligt blir involverad i en konflikt långt från hemlandet.

Missade man uppståndelsen kring nyöppnade gigantiska Fotografiskas första utställning med Annie Leibovitz har man nu nya chanser att se bildkonst av högsta klass. Fashion är den nya portalutställningen där modets fotografi från 20-talet fram till nutid exponeras. Man Ray, Richard Avedon, Helmut Newton, Irving Penn och Michel Comte finns bland det femtiotalet fotografer vars bilder visas, i en intressant men schematisk odyssé över modefotografins historia. Aldrig har yta varit så viktigt som i modefotografin men det är de fotografer som går emot jakten på perfektion som känns mest givande. Svenska bidrag är Mikael Jansson, Blaise Reutersward och Camilla Åkrans. På öppningen var italienske Michelangelo Di Battista på plats för att berätta om sina bilder som han korsbefruktar med Tina Bernings konst. En välkommen utveckling av modeavbildandet som ibland kan kännas väl statiskt.

Annons

En sevärd utställning våningen under som står i kontrast mot modebilderna är bildjournalisten Pieter Ten Hoopens starkt subjektiva bildsvit Stockholm. Med sitt karakteristiska febriga bildspråk skapar Ten Hoopen laddade versioner av utsatthet och alienation i huvudstaden.

Återuppståndna Fotografins Hus på Skeppsholmen siktar på att utmana Fotografiska genom att snarare titta inåt än uppåt. Premiärutställningen med österrikiska arkitekturfotografen Margherita Spiluttinis starka landskapsbilder är hypnotiskt laddade men fria från publikfrieri och romantiserad naturestetik. I helgen öppnade också Hasselbladsvinnaren Robert Adams som en fortsättning på temat om människans förhållande till landskapet. Adams kan som få fånga det tidlösa i den amerikanska västern.

Mer då? Jo, missa inte uppstickaren Magasin 3 vars egen devis, Hard to Find, Easy to Love, säger allt. Långt ute i den obekväma och inte särskilt bildsköna miljön i Frihamnen hittar man värmen inne i lokalen där bildkonsten inte alltid är insmickrande men ständigt spännande. I den stora samlingsutställningen Thrice Upon a Time får fotografin, med bidrag av bland andra Cindy Sherman, Annika Von Hausswolff och JH Engström, samsas med andra konstformer. Och den hävdar sig alldeles utmärkt.

Jonas Henningsson

Fotografins Hus

Fotografiska

Magasin 3

Re:Publics Fotofestival, Kägelbanan, 9 oktober.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons