Annons
Nyheter

Fyra debutverk på campus

Nyheter • Publicerad 21 januari 2006

Visst är det glädjande och minst sagt på tiden att Växjö konsthall hittat ut till universitetsområdet, och visst är det fint att man vågar satsa på oetablerade debutanter. Men varför inte ge dem en ärlig chans i stället för att låsa dem vid Jonas Lindvalls efterlämnade fönsterkuvert till utställningsmonter?

David Öster, född 1982, kommer från Hovmantorp och studerar vid St: Sigfrids folkhögskolas konstnärliga vidareutbildning. På universitetet visar han nu fyra verk i en utställning som är ett resultat av samarbetet mellan Växjö konsthall och universitetets egen konstförening ARTemis. Tillika Östers debut som utställare.

Annons

Motiven associerar till storstadsmiljöer, men befolkas ändå av en stillsam och kal ödslighet. Arkitektoniska element bygger upp kompositionerna och ger dem riktning och perspektiv. Skylines, broar och väggar avtecknar sig mörka mot landskap i gula och röda nyanser. Gestalterna i målningen I ledet står orörliga på rad som om de själva vore byggelement till en bro över vattnet och bort mot staden. Människan underkastas de skapelser hon själv åstadkommit och hennes litenhet understryks av arkitekturens dominans.

Öster arbetar här med blandteknik. Målningarna består av akryl, olja, blyerts, väggfärg och båtlack. Som ett lapptäcke ligger de olika skikten, vilket också avspeglar sig i motiven. Plattare ytor ställs i kontrast mot mer måleriska, som i den collageliknande Telefonmannen. Det konkret figurativa samsas med det abstrakta och drömlikt upplösta.

David Öster gör en stark debut. Inom en snar framtid får vi se fler av hans verk och i ett större sammanhang. Det är jag säker på.

Till och med 15 februari 2006

Thomas Lissing
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons