Annons
Nyheter

Slätt och rått

Det är ju inte så ofta man hamnar på en utställning med bara skulpturer. Därför känns liknelsen med Glyptoteket inte helt främmande, när man går in i Gjuteriets utställningshall i Tingsryd.
Nyheter • Publicerad 25 augusti 2010
Ian Newberrys diabasskulptur Utan titel fascinerar mest och för tankarna till World Trade Center för nio år sedan.
Ian Newberrys diabasskulptur Utan titel fascinerar mest och för tankarna till World Trade Center för nio år sedan.Foto: 
Huvud, av Olle Brandqvist. Diabas.
Huvud, av Olle Brandqvist. Diabas.Foto: 

Här är stort och luftigt och ljuset flödar in genom de höga fönstren. Stenskulpturerna är många, men står inte i räta rader på piedestaler utan ligger istället på podier nära golvet. Det ger en lugn, sval och vilsam miljö.

Tingsrydsgruppen har dragit ihop hela 20 utställare, både lokalt välkända konstnärer och nya bekantskaper utifrån. Det är också stor variation på verken, allt från rena bruksföremål till konstobjekt. De flesta hör dock till den senare kategorin.

Annons

Något som tydligt lyser igenom när man ser så många skulptörers verk samtidigt, är den uppenbara viljan att bearbeta stenen och dess grova yta maximalt. Det verkar finnas en stor och okuvlig vilja att ge det hårda materialet en mjuk och organisk framtoning. Och ibland undrar jag varför. Sten är ju ett så fascinerande medium i sig, att det ofta räcker med ett visst mått av formgivning för att skapa ett eget uttryck. När flertalet skulpturer består av släthuggen och välpolerad diabas eller granit, så känns de lite råare föremålen som befriande vackra. Som till exempel Agneta Stenings verk i gotländsk kalksten, med grova texturer och synliga mejselspår.

Allra mest fascinerad blir jag dock av Ian Newberrys titellösa skulpturer. För ovanlighetens skull visar även han verk med polerade ytor, men här med kontrasterande obearbetade partier. Den stora tingesten på gårdsplanen får mig att tänka på bilderna av de rykande resterna av WTC för snart på dagen nio år sedan. De där skelettliknande balkkonstruktionerna som stod kvar när dammet lagt sig. Fast här är det snarare en bit av en gotisk katedral som sprängts loss och landat en hårsmån från gjuteriet. Det finns en fascinerande balans mellan abstraktion och igenkänning i formen som gör den spännande. Och så imponerar förstås storleken!

Ytterligare några verk finns placerade i miljön kring gjuteriet, som inramning till den sevärda utställningen. Skulptur hamnar ju inte så sällan i skymundan, tillsammans med måleri och andra uttrycksformer. Därför är det extra kul att Gjuteriet valt att satsa just på detta. Men utställningstiden är kort, så skynda dit innan det är försent!

Thomas Lissing

Konstfrontation Sten

Gjuteriet, Tingsryd

Agneta Stening, Björn Jäderås, Lore Nynell m fl.

Till den 29 augusti

Fanny Nilsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons