Annons
Nyheter

Stor utställning i det lilla formatet

Nyheter • Publicerad 18 januari 2006
Orangerie av Torben Ebbesen. Foto: Per-Erik Sandebäck
Orangerie av Torben Ebbesen. Foto: Per-Erik SandebäckFoto: 

Bo Sverdén slog i lördags upp portarna till en ny utställning i sitt lilla galleri. Danske konstnären Torben Ebbesens målningar är det som hänger på väggarna. Min uppmärksamhet fångas först av en diptyk. Två tavlor som hänger tätt tillsammans med samma motiv fast på två olika sätt. Diptyken heter Embryo och i stor skala avbildar konstnären två foster. En böjd knölig sak som bara är i början av allt. Tanken svindlar när man tänker på hur det är möjligt att liv uppstår ur en cellklump och att det i embryot redan finns allt som ska utvecklas och bli armar och ben, hjärta och lungor.

Torben Ebbesen har låtit en rastrerad plastfilm täcka den ena bilden av ett foster. Det gör att bilden känns mer teknisk, kanske vetenskaplig och mina tankar vandrar vidare i aktuella etiska dilemman.

Annons

Många av målningarna har motiv hämtade från det inre av människokroppen. Organerie är ett mellanting mellan teckning och målning där en magsäck är tecknad på ett rutigt papper tillsammans med ett myller av andra tecken och avbildningar. Ett hjärta svävar ovanför magsäcken och en mängd kryss i bjärta färger fyller ut papprets tomrum och påminner om korsstygn i tjocka garner. En stor portion humor finner man i Hej Bronkie - 2005. Över den stora tavlan breder grenverket av ett par bronker, luftrör, ut sig över ytan i lysande neongult. Det blir som ett hånskratt åt sjukdomar och problem.

På två enkla skisspapper har Torben Ebbesen gjort skisser till ett hål. Han har målat en rundel på pappret med vax och sedan gjort anteckningar under som skvallrar om att detta ska bli ett hål. Man undrar hur han har tänkt, går det att göra bara ett hål eller stannar det vid att få oss att tänka tanken. Här snuddar konsten vid filosofin och det är ganska spännande.

Detta är en stor utställning trots det lilla antalet målningar på väggarna, men så brukar det ju vara här; kvalitet före kvantitet och det räcker gott och väl för besökaren att smälta dessa tio målningar.

Erika Evertsson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons