Annons
Nyheter

Så bra är skrivaren till datorn

Stockholm (TT Spektra) Allt fler har tillgång till digitalkamera, dator och bredband hemma. Det har inneburit större efterfrågan på skrivare.
Här har vi valt ut fem intressanta skrivare för olika ändamål som fått goda testomdömen världen över.
Nyheter • Publicerad 26 juni 2006
Köpguide/skrivare. Klicka på bilden för att se den större.
Köpguide/skrivare. Klicka på bilden för att se den större.Foto: 
Behovet styr valet. Är du ute efter en liten fotoskrivare för hemmabehov är bläckstråleskrivare bästa köpet. Sen finns det dem som bara är till för att skriva ut foton.Foto: Scanpix
Behovet styr valet. Är du ute efter en liten fotoskrivare för hemmabehov är bläckstråleskrivare bästa köpet. Sen finns det dem som bara är till för att skriva ut foton.Foto: ScanpixFoto: 

Den ökade efterfrågan på skrivare har givetvis noterats av tillverkarna som hela tiden lanserar nya modeller.

Men det stora urvalet gör inte det hela lättare för en konsument.

Annons

Som vanligt ska man innan köp fundera på vilka behov och krav man har. Lägger man även till att det finns begränsningar i hur mycket en ny skrivare får kosta måste man därför ibland kompromissa.

Bra på många olika saker En skrivare för hemmabruk ska vara bra på många olika saker, eftersom de flesta av oss inte skaffar olika skrivare för textdokument, fotografier, webbutskrifter och annat.

Är du främst ute efter en liten och smidig fotoskrivare är bläckstråle- eller sublimeringstekniken bästa köpet. Den sistnämnda är för dem som endast vill skriva ut foton, och då i de vanligaste kortformaten som till exempel 10 x 15 cm.

Bläckstråle hög prestanda Vill man ha högre prestanda och möjlighet att skriva ut text och foton i A4-format är det en bläckstråleskrivare som gäller. De flesta använder sig av fyra färger, men numera är det inte ovanligt att hitta bläckstråleskrivare som använder sig av sex eller åtta färger.

Har du däremot inget behov av färgutskrifter är en enkel laserskrivare ett bra alternativ. Här finns det numera flera prisvärda alternativ för hemmet. Även när det gäller färglaser har priserna gått ned men de är oftast mer avsedda för det lilla kontoret som vill ha tillgång till färgutskrifter.

Ett allt mer populärt alternativ för de som har behov av fler funktioner än bara skrivare är multifunktionsmaskinen. De är utrustade med skrivare, scanner och kopiator i ett. Vissa av dem har även faxfunktion. Förutom att man sparar plats slipper man också alla sladdar. De flesta multimaskiner baseras på bläckstråleteknik även om det på sistone har kommit fler produkter som använder sig av lasertekniken.

Olika funktioner När du väl bestämt dig för vilken typ av skrivare du vill ha är det dags att fundera på vilka funktioner som bör finnas. Vanliga funktioner kan vara minneskortläsare, batteridrift, lcd-skärm och bluetooth. Andra funktioner som inte är fullt så vanliga är tv-utgång, hårddisk samt möjlighet att bränna foton direkt på cd/dvd. Usb 2.0 och pictbridge finns hos de flesta skrivare.

Alla stöder inte Mac OS Tänk på att alla skrivare inte stöder Mac OS. Windows är däremot inte något problem. Kostnaden för förbrukningsmaterial som patroner och papper är viktigare att ha koll på än skrivarens pris.

Ett sätt att få ned utskriftskostnaden är att inte ha alltför hög kvalitet på vardagsutskrifterna.

Många bläckstråleskrivare har dock separata bläckpatroner vilket ofta ger bättre utskriftsekonomi då de olika patronerna förbrukas olika mycket.

Annons

Eftersom den lilla sublimeringsskrivaren i regel bara skriver ut små bilder köper man olika paket komplett med papper och kassett.

Till laserskrivaren används en toner som ofta har rejält tilltagen livslängd.

Karl Händel

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons