Annons
Nyheter

17000 kronor i böter för sjöfylleri

Mannen som i somras körde båt alkoholpåverkad på Helgasjön har nu fällts för sjöfylleri. Straffet blir 50 dagsböter som i mannens fall innebär böter på 17 000 kronor.
Nyheter • Publicerad 29 augusti 2014

Det var under onsdagseftermiddagen den 23 juli som polisen gjorde slumpmässiga nykterhetskontroller på Helgasjön. Den aktuella dagen hade båt­ägaren ankrat utanför Kronobergs slottsruin och drack enligt egen uppgift ett par glas vin till maten.

Därefter fortsatte han ut på sjön och mötte ett par båtar innan polisen stoppade honom.

Annons

– Jag kände mig inte påverkad, uppgav mannen i förhör kort efter att polisen tagit honom.

Promillegränserna till sjöss är desamma som för de som kör motorfordon på land. Sjöfyllerigränsen går vid 0,2 promille och grovt sjöfylleri är minst en promille. Båtägaren framhöll för polisen att han tyckte att sjöfyllerigränsen borde höjas.

Mannen hade 0,64 promille under turen. Eftersom även medpassageraren var alkoholpåverkad fick polisen ta över båten som kördes till Evedal.

Nyligen fick mannen ett strafföreläggande och godkänner han böterna slipper han dras inför domstol.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons