Annons
Nyheter

860 hushåll utan ström

Klockan 10:45 var omkring 860av Eons kunder i länet utan ström.
– Vi hoppas att de flesta felen ska vara avhjälpta före natten mot lördagen, säger Lars Höglund på Eon.
Nyheter • Publicerad 6 december 2013

SMHIhade utfärdat en klass 2 varning för västra Kronoberg, det är också i Alvesta och Ljungby men även Växjö som flest hushåll drabbats av strömavbrott. Abonnenter i Lessebo och Älmhults kommuner har klarat sig lindrigast undan. Totalt är Eon17 800 kunder i Sverige utan ström. Men Lars Höglund, ställföreträdande regionchef på Eon, bedömer läget som gott i Kronobergs län.

– Det har blåst mindre än befarat och vi har haft personal ute i fält inatt. De har i samförstånd med vår driftscentral gjort en del omkopplingar i elnätet för att begränsa antalet strömlösa kunder, säger Lars Höglund.

Annons

Som en jämförelse drabbades 12 000 av Eons kunder av strömavbrott under stormen Simone.

– Vi har tagit det väldigt lugnt i fält inatt, det har varit halt och dålig sikt på vägarna, säkerheten är viktig, säger Lars Höglund.

Hans bedömning är att det är enstaka träd som fallit mot ledningar som orsakar de 700 strömlösa hushållen i länet. De flesta ska enligt Lars Höglund få strömmen tillbaka före natten mot lördagen.

– En del av våra operatörer måste kanske åka ner till Skåne för att hjälpa till där. De ombyggnationer av elnäten som skett efter stormen Gudrun 2005 har haft stor betydelse, säger Lars Höglund.

Vid halv tvåtiden natten mot fredagen rapporterade Veab att ett 60-tal kunder i området kring Systratorpsvägen i Växjö drabbats av strömavbrott på grund av ett kabelfel på 10kV-kabel. Strax före klockan åtta på fredagsmorgonen hade samtliga drabbade på Systratorpsvägen fått tillbaka strömmen.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons