Annons
Nyheter

”Atombomben förändrade världen i ett slag”

Igår var det exakt 69 år sedan den första atombomben släpptes över den japanska staden Hiroshima. På Café Fontaine i Växjö uppmärksammades årsdagen med föredrag och musik.
Nyheter • Publicerad 7 augusti 2014
Både Japanexperten Monica Braw och AnnaLisa Eneroth från IKFF anser att det är viktigt att minnas den förödelse atombomben åstadkom för 69 år sedan.
Både Japanexperten Monica Braw och AnnaLisa Eneroth från IKFF anser att det är viktigt att minnas den förödelse atombomben åstadkom för 69 år sedan.Foto: Johan Christensen
Monica Braw besökte Japan och Hiroshima första gången 1969.
Monica Braw besökte Japan och Hiroshima första gången 1969.Foto: Johan Christensen

– Det är viktigt att komma ihåg den här dagen eftersom atombomben åstadkom så mycket skada. Den är värre än andra bomber eftersom den straffar efterkommande i andra och tredje led genom bland annat fosterskador, säger AnnaLisa Eneroth från Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF, som var huvudarrangör.

Ett 40-tal åhörare hade samlats på kaféet för att lyssna på historikern och Japanspecialisten Monica Braws föredrag.

Annons

– Atombomben förändrade världen i ett slag. Vi lever i en mycket osäkrare värld efter den. Frågan om kärnvapen kan också komma att bli aktuell i Europa med utvecklingen i Ukraina.

Monica Braws doktorsavhandling handlar om den stränga censuren som USA införde under ockupationen av Japan mellan 1945 och 1949. Allt som rörde atombomben tystades ned.

– Amerikanerna var rädda för att japanerna skulle göra uppror om de fick veta sanningen, säger Monica Braw.

Enligt henne besöker dagens japanska skolbarn Hiroshima för att lära sig om händelsen. Atombomben kan fungera som en varning till världen av idag, hur långt saker kan gå, menar hon.

– Och den var ändå liten jämfört med dagens kärnvapen.

Monica Braw säger att många japaner ändå ser förvånansvärt nyktert på bombningen, det finns inga hatiska känslor – mot USA.

– När man pratar med japaner idag är det väldigt få som är bittra eller arga på USA för atombomben. Det är nog delvis för att man är medveten om de krigsbrotten som Japan själv gjorde under kriget.

Under kvällen framförde trubaduren Mats Sturesson sånger, bland andra Bob Dylans A Hard Rain’s a-Gonna Fall och Ruben Nilsons Den okände soldaten. Kvällen avslutades med att tända ljusbåtar och låta dem segla ut på Växjösjön.

Christoffer Nilsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons