Annons
Nyheter

Bländapassagen fick byggnadspriset

Byggherrarna och arkitekterna bakom Bländapassagen i centrala Växjö får dela på Växjö kommuns byggnadspris för 2012.
Nyheter • Publicerad 25 oktober 2012
Bländapassagen i centrala Växjö vann 2012 års byggnadspris. Foto: Lars-Göran Rydqvist
Bländapassagen i centrala Växjö vann 2012 års byggnadspris. Foto: Lars-Göran RydqvistFoto: 

Igår kväll delades priset ut av byggnadsnämndens ordförande Nils Fransson. Pristagarna CA fastigheter, KF Rappe och Fastigheten Blenda 3 tillsammans med Arkitektbolaget fick dela på äran och priset i form av en plakett.

Priset motiveras av att passagen öppnar för ett nytt sätt att röra sig i centrum. Efter många års diskussioner har de tre fastighetsägarna lyckats genomföra en förändring. Passagen har fått ”en småskalighet som känns angenäm att röra sig i”.

Annons

Till årets pris var också Södras tennisarena, kiosken vid Willans park och den ombyggda fastigheten Stormen 9 på Västergatan nominerade. Byggnadspriset, som delats ut sedan 1990, är ett sätt för kommunen att uppmuntra till god arkitektur.

– Bländapassagen som vinnare av byggnadspriset 2012 visar att platsen och vikten av offentliga platser är av stor betydelse. Nu jobbar vi på att fastighetsägarna norrut och söderut skapar en fortsättning av passagen över tre kvarter, kommenterar stadsarkitekt Henrik Wibroe årets pris.

Kerstin Haggren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons