Annons
Nyheter

Bränder i Ryssland stoppar Ikea

Bränderna i Ryssland får Ikea i Sverige att ställa in resor till Moskva. Nu avråder UD från så kallade icke nödvändiga resor till den ryska huvudstaden.
Nyheter • Publicerad 10 augusti 2010

Utrikesdepartementet beslutade på tisdagen att avråda från alla så kallade icke nödvändiga resor till bland annat Moskva på grund av de stora bränderna i Ryssland. Bränderna har fått Ikea-organisationen i Sverige att ställa in resor till den ryska huvudstaden.

– Ja, vi har ställt in. Men jag har ingen siffra på hur många som har ställt in eller skjutit upp sina resor till Ryssland. På kort sikt påverkar det oss inte. Men vi vet inte hur länge det pågår. Det är svårt att göra en bedömning nu, säger Josefin Thorell pressansvarig på Ikea i Älmhult till Smålandsposten.

Annons

Hon poängterar att företaget följer myndigheternas rekommendationer.

– Men är det så att man ändå ska åka är det upp till den enskilde personen i samtal med närmaste chef, säger Josefin Thorell.

Från den svenska Ikea-organisationen finns tre personer i Moskvaområdet. Dessa tre har planerade hemresor på torsdag, men om det finns önskemål kan hemresorna tidigareläggas, berättar Josefin Thorell.

Utöver Moskva och städerna Nizjnij Novgorod och Rjazan anser UD det inte lämpligt att åka till de västra och centrala delarna av Ryssland på grund av hälsoeffekterna av bränderna. Tidigare manade UD endast till försiktighet i områdena och avrådde särskilt känsliga personer, men nu följer man alltså exempelvis Danmarks exempel och utvidgar sin varning, enligt TT.

Daniel Samuelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons