Nyheter

”Det är overkligt och svårt att förstå”

Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt för mordet på den fyraårige pojken i Ljungby. – Vi har inget huvudspår om vem gärningsmannen skulle kunna vara, säger Marcus Gustavsson, biträdande spaningsledare.
Nyheter • Publicerad 18 oktober 2011
Polisens kriminaltekniker har finkammat skogsdungen där den fyraårige pojken hittades mördad.
Polisens kriminaltekniker har finkammat skogsdungen där den fyraårige pojken hittades mördad.Foto: Per-Erik Sandebäck
Foto: 
?Vi har inget huvudspår.? Marcus Gustavsson, biträdande spaningsledare.
?Vi har inget huvudspår.? Marcus Gustavsson, biträdande spaningsledare.Foto: Per-Erik Sandebäck

Efter att fyraåringen under söndagskvällen hittats död i ett skogsparti vid Donationsgatan, alldeles i närheten av sin bostad, inledde polisen en förundersökning om mord. Men det var först vid 15.30-tiden på måndagseftermiddagen som de värsta farhågorna besannades.

Då kom rättsläkarens preliminära besked från obduktionen om att pojken bragts om livet. Men hur pojken dödats vill polisen inte kommentera.

Sammanlagt är ett 30-tal poliser inblandade i mordutredningen.

–  Mellan 15-20 poliser finns på plats och arbetar med dörrknackning inom ett relativt stort område. Dessutom arbetar ett tiotal poliser med förhör och andra utredningsåtgärder inne på polishuset i Ljungby, säger kriminalinspektör Marcus Gustavsson.

Han uppskattade att polisen fram till gårdagseftermiddagen hade hållit ett 50-tal förhör, men något genombrott hade inte nåtts i mordutredningen.

–   Vi fick ju alldeles nyligen bekräftat att det rör sig om ett brott och nya förhör hålls kontinuerligt, framhöll Marcus Gustavsson strax efter att presskonferensen avslutats i kommunhuset i Ljungby.

Marcus Gustavsson konstaterar att man är i inledningen av en omfattande utredning som kan ta lång tid.

Samtidigt som polisen uppger att man arbetar på bred front vädjar man till allmänheten att höra av sig med tips.

– Polisen är intresserad av allmänhetens iakttagelser runt Donationsgatan i Ljungby under söndagskvällen från klockan 16–22, säger Robert Loeffel, Kronobergspolisens informationschef.

Enligt anmälan försvann pojken vid 17-tiden på söndagen från lekplatsen som ligger alldeles i närheten av bostaden. Han var där tillsammans med äldre syskon, men ingen tycks ha noterat själva försvinnandet.

Det finns uppgifter om att pojken blivit osams med något av syskonen och därefter försvunnit. Försvinnandet anmäldes till polisen av anhöriga först vid 19.30-tiden efter att de själva förgäves sökt efter fyraåringen.

– Den första polispatrullen var på plats efter 20 minuter medan en hundpatrull fick ringas in, berättar Robert Loeffel.

Poliserna sökte initialt i fastigheterna runt lekplatsen och pojken anträffades först vid 22-tiden av frivilliga som hjälpte till i sökandet. Den döda fyraåringen låg väl synlig i skogsdungen enbart omkring 150 meter från lekplatsen.

Polisens kriminaltekniker har arbetat intensivt för att dokumentera och undersöka skogsområdet intill Donationsgatan där pojken påträffades.

Huruvida pojken mördats på platsen eller flyttats dit vill polisen i nuläget inte avslöja.

Bildklippet är från Smålandsnytts sändning

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.