Annons
Nyheter

Eskil Erlandsson tar hand om landsbygden

Flera överraskningar och nya namn tog plats i den nya regeringen. Att kronobergaren och centerpartisten Eskil Erlandsson skulle bli minister en mandatperiod till var desto mer väntat även om titeln ändras till landsbygdsminister.
Nyheter • Publicerad 5 oktober 2010
Foto: 

– Det är alltid en glädje att få känna kronobergarnas, svenska folkets och inte minst regeringsbildarens förtroende. Det är spännande och ansvarsfullt att vara del av regeringsmakten, säger Eskil Erlandsson när vi når honom strax efter att ministerlistan presenterats på tisdagseftermiddagen.

Frågan om hur länge han känt till att han skulle få fortsätta som minister avböjer han att besvara vilket antyder att hans ministerpost tillhört de mer lättillsatta.

Annons

I spekulationerna de senaste dagarna har han bland annat kallats en stabil herre med lantmästarexamen i backfickan som inte gjort så mycket väsen av sig men som är omtyckt i partiet och i regeringskansliet.

Att det nya fögderiet döpts om till landsbygdsministeriet tycker han är följdriktigt även om arbetsuppgifterna är ungefär desamma.

– Det är för att ta ett helhetsgrepp om företagandet och jobben på landsbygden. De är ju inte bara jordbruket vi hanterar utan landsbygdsfrågorna i stort. Det nya namnet speglar bättre satsningarna på de gröna näringarna där hållbar energi och utvecklat företagande är ett par nyckelpunkter, säger han.

Statsminister Fredrik Reinfeldt betonade också i regeringsförklaringen att de gröna näringarna är betydelsefulla och att satsningen på Matlandet Sverige ska fortsätta och att momsen på restaurangtjänster ska halveras om ekonomin så tillåter. Att låta hela Sverige växa handlar om att bejaka förutsättningarna för boende, arbete och företagande i hela landet, sa han.

– I pipeline finns bland annat Matlandskonceptet som ska ge företagande och jobb och att fortsätta minskningen av regelbördan. På mitt område minskades den med 37 procent förra mandatperioden och under den kommande är målet att minska den till 50 procent, säger Eskil Erlandsson.

– Att öka lönsamheten i alla gröna näringar är naturligtvis en huvuduppgift, fastslår han.

LRF anser att utnämningen skapar förväntningar och de uttalade målen är kloka.

– Deklarationen visar att regeringen ser de gröna näringarna som en framtidsbransch. Eskil Erlandsson har utifrån sina erfarenheter och sitt engagemang för landsbygden goda förutsättningar att göra ett bra jobb, menar LRF:s förbundsordförande Lars-Göran Petetersson även om kritiken från bondeleden ibland var ganska stark under de senaste fyra åren, bland annat kring sena stödutbetalningar och ändrade regler för betesmarker och klimatpropositionen. En annan het fråga var djurskyddet

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons