Annons
Nyheter

Fängelse för Blocketbedrägeri

En 50-årig man la under flera månader upp falska säljannonser på annonssajten Blocket för att finansiera sitt missbruk. Köparna lurades på hundratusentals kronor. I går dömdes mannen till ett års fängelse vid Växjö tingsrätt.
Nyheter • Publicerad 11 juli 2012

Mannen skrev och publicerade annonser om skogsmaskiner och grävmaskiner på sajten, som skulle kosta köparna runt hundra tusen kronor. Maskinerna han själv aldrig ägt i verkligheten. Köparna lurades genom att mannen på telefon övertygade dem att förskottsbetala hela eller delar av köpsumman till hans konto, så kallad handpenning. Sedan hörde mannen aldrig av sig. Totalt lyckades mannen komma över 361000 kronor från femton olika köpare genom bedrägerierna.

I förhör nekade mannen till att ha lagt upp annonser på sidan eller haft kontakt med köpare. Men han erkände att han betalat för annonseringen, att kontaktuppgifterna i annonserna var hans och att pengarna betalats in på hans konton.

Annons

– Jag blev hotad och tvingad att hjälpa till av personer som jag hade gamla narkotikaskulder till, säger den dömde mannen.

Som bevisning i målet åberopade åklagaren kontoutdrag, köpkvitton och mobilkvitton med 50-åringens mobilnummer. Utredningen visade också att mannen flera gånger betalat sin före detta sambo för att köpa annonser med sin mobiltelefon.

I samband med husrannsakan påträffades amfetamin i mannens bostad vilket gjorde att han utöver grovt bedrägeri, även kunde dömas för narkotikabrott. I förhöret erkänner han innehav av narkotikan. 50-åringen är sedan tidigare dömd för stöld, häleri, rattfylleri, narkotikabrott och förmögenhetsbrott. Han frigavs villkorligt i början av mars och dömdes nu till ytterligare ett års fängelse.

Calle Berglund

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons