Annons
Nyheter

Fräck bedragare på flykt gäckar polisen

En 43-årig bedragare har lurat till sig hundratusentals kronor under tiden han varit på rymmen. Mannen har gäckat polisen sedan hösten 2010 – och nya anmälningar trillar ideligen in.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2012

– Vi har nu uppåt 80 anmälningar om bedrägerier där den här personen är misstänkt. Men det är säkert långt ifrån alla lurade som gör en anmälan, säger kriminalinspektör Börje Svensson vid Kronobergspolisen.

Bedragaren är anhållen i sin frånvaro och polisen tror att han är kvar i Sverige.

Annons

–   Vi vet ju inte med säkerhet. Vi försöker få in tips om var han kan befinna sig men har inte lyckats fånga in honom ännu.

Den 43-årige mannen har under årens lopp dömts för en lång rad bedrägerier. Senast dömdes han till tre års fängelse våren 2009 av tingsrätten i Växjö, då handlade det bland annat om 19 grova bedrägerier.

Smålandsposten skrev i somras om mannens brottslighet som skett under tiden på flykt. Sedan dess har ett 40-tal nya anmälningar hamnat hos Kronobergspolisen.

43-åringen rymde efter att ha avtjänat ett och ett halvt år av fängelsestraffet han fick i Växjö. Hans favoritbedrägeri är nätannonser där han säger sig ha fordon till salu.

–   I annonsen står det att bilen säljs förmånligt på grund av någon omständighet. När spekulanterna ringer är beskedet alltid att det är många som har ringt och att han vill ha handpenning, oftast 5 000 kronor, för att inte sälja bilen till någon annan, berättar Börje Svensson, och tillägger:

– Han säger likadant till nästa person som ringer och så rullar det på. Pengarna sätts in på olika bankkonton och de utannonserade fordonen existerar inte, i alla fall är de inte i den här mannens ägo.

Polisen har varit i kontakt med olika banker om bedragarens framfart och det har försvårat för mannen.

– Han är avstängd från en del banker som inte längre vill ha honom som kund. Det är klart att vi för en dialog med banker i den här typen av ärenden för att samla in kontouppgifter i samband med polisanmälningarna.

Börje Svensson påpekar att många spekulanter är alldeles för naiva när de gör affärer via nätet.

– Få skulle lämna 5 000 kronor i kontanter till en okänd man på gatan utan att ha sett någon vara. Men att sätta in samma summa på nätet upplevs av någon anledning som säkrare.

– Det finns skäl att varna för den här typen av bedragare och uppmana privatpersoner att vara försiktigare.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons