Annons
Nyheter

Fuskande studenter krävs på halv miljon

CSN kräver knappt en halv miljon kronor från studenter på Linnéuniversitetet som fuskat med sina studiemedel. Totalt krävs studenter på landets lärosäten på 41 miljoner kronor.
Nyheter • Publicerad 23 oktober 2010

Det är första gången som CSN, Centrala studiestödsnämnden, granskat studenter som fått fullt studiemedel men som inte varit registrerade som heltidsstudenter. Två procent eller drygt 4 400 av de 250 000 granskade studenterna som under 2009 var registrerade för att plugga på heltid, har fått kravbrev från staten.

– Resultatet visar att de allra flesta studerar utifrån de uppgifter de försäkrat om i samband med den första utbetalningen under terminen. Det känns bra, säger Carina Isaksson vid CSN:s utvecklingsavdelning.

Annons

Vid Linnéuniversitetet krävs 43 studenter på 454?566 kronor, det blir i snitt 10 500 kronor per student.

– Fyra personer på Linnéuniversitetet är skyldiga CSN över 20 000 kronor. De ligger definitivt i riskzonen för att bli polisanmälda om de inte har väldigt starka skäl, säger Carina Isaksson.

Studenter som blir återbetalningsskyldiga får nämligen chans att yttra sig före eventuell polisanmälan. Totalt riskerar runt 300 studenter att polisanmälas. Vissa studenter är skyldiga staten 40?000 kronor. Det handlar enligt Carina Isaksson om studenter som haft studiemedel under långa perioder utan att ha studerat över huvud taget.

Studenter som inte fullföljer studierna har skyldighet att anmäla det till CSN och även högskolorna måste meddela om studenter avbryter studierna.

– Mörkertalet är stort och efterkontrollen är nödvändig. Vi måste få studenterna att inse att de har ett ansvar. Vi vill helst inte ha några återkrav alls, det blir merarbete för oss, högskolorna och studenterna, säger Carina Isaksson.

Flest återkrav har CSN att vänta från Stockholmsstudenter. På Blekinge tekniska högskola får sexton fuskande studenter punga ut med knappt 12 000 kronor per person.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons