Kronoberg

Goodwins inlägg inte kränkande

Växjö Artikeln publicerades
Växjöpolisen Scott Goodwin har JO-anmälts för ett inlägg som han skrivit på Facebook.  Arkivfoto
Växjöpolisen Scott Goodwin har JO-anmälts för ett inlägg som han skrivit på Facebook. Arkivfoto

Formuleringen "offerkofta-invandrare" var olycklig. Men som helhet var Växjöpolisen Scott Goodwins Facebookinlägg, som har JO-anmälts för att det "eldar på hatet", korrekt och sakligt. Det anser Polismyndigheten.

Den 14 januari i år publicerade Växjöpolisen Scott Goodwin ett inlägg på polisens Facebooksida där han bland annat skrev att "offerkofta-invandrare" måste sluta upp med att kalla vanliga svenskar för rasister. I inlägget argumenterade Goodwin för att varje gång som anklagelser om rasism uttalas utan grund så "tar ni mycket ifrån invandrare som verkligen har blivit utsatta för rasism".

En privatperson anmälde inlägget till Justitieombudsmannen (JO), med motiveringen att det eldar på hatet i samhället och "skuldbelägger invandrarna själva för den rasism som de får utstå".

Nu ger Polismyndigheten sin syn på inlägget i ett yttrande till JO. Man menar att Goodwins text belyser ett problem som poliser ofta möter i sitt dagliga arbete och att "ingen enskild har kränkts eller bemötts på ett osakligt eller partiskt sätt" genom inlägget.

Däremot anser Polismyndigheten att formuleringen "offerkofta-invandrare" var olyckligt vald och skulle kunna missuppfattas som nedvärderande.

Nu är det upp till JO att fatta beslut i ärendet.