Annons
Nyheter

Hållbar utveckling givna mål

Klimatsmarta transporter och minskad energianvändning är givna miljömål. Men det finns områden som kan ge mer.
-Störst påverkan kan vi göra via forskningen och studenternas kunskap, säger Irene Bohman, utredare på Linnéuniversitet.
Nyheter • Publicerad 2 januari 2012

Begreppet hållbar utveckling genomsyrar miljömålen för Linnéuniversitetet i Växjö. Alla forsknings- och samarbetsprojekt ska kunna redovisa hur man främjar hållbar utveckling och det ska också finnas med i samtliga programstudenters utbildning.

Redan i dag finns kurser och program med sådant innehåll, bland inom designområdet, freds- och utvecklingsstudier, inom teknik- och vårdutbildningar och rena miljöprogram. Men det ska bli mer. Hur frågan behandlas i programutbildningarna ska följas upp, kompetensutveckling tas fram för lärare och forskare och valbara kurser för studenter utvecklas.

Annons

-Det här är det viktigaste vi har att jobba med framöver. Vi är på god väg redan, men har inte tidigare arbetet så systematiskt som vi nu ska göra, säger Irene Bohman.

Enligt universitetsledningen är frågan så avgörande att alla studenter framöver ska få möta det i sin utbildning. Det direkta ansvaret för hur det ska ske ut ligger på fakultetsnämnderna.

Men vad står begreppet egentligen för och hur ska undervisning om hållbar utveckling bedrivas? I en avhandling från Göteborgs universitet beskriver Beniamin Knutsson ett begrepp som blivit mindre kontroversiellt och är så elastiskt att alla kan omfamna det. Han ser avpolitiseringen som bekymmersam, eftersom den döljer de intressemotsättningar, prioriteringar och vägval som i grunden finns där.

-Den dimensionen finns alltid, det ligger alltid politiska saker bakom. Diskussionen är inte enkel, men det kritiska tänkandet ska finnas i all vår utbildning – också i detta, säger Irene Bohman.

Att arbetet med hållbar utveckling inom forskning och utbildning dominerar, innebär inte att mer lättåtkomliga områden tappat i betydelse. Miljövänliga transporter, effektiv energianvändning och kravmärkta produkter har sin självklara plats i miljömålen.

-Släpper man taget där glöms de lätt bort. Det får inte ske, säger Irene Bohman.

Elisabeth Cederholm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons