Annons
Nyheter

Här fick eleverna högst betyg

Snittbetyget för gymnasieskolans avgångselever 2016 var 14,1 av max 20. Det visar färsk statistik från Skolverket som sammanställts av Nyhetsbyrån Siren.
Kronoberg • Publicerad 17 januari 2017
Betygssnittet för gymnasieelever är något lägre i Kronobergs län jämfört med riket. Här har eleverna högst betyg i länet. Foto: Roald, Berit/NTB scanpix
Betygssnittet för gymnasieelever är något lägre i Kronobergs län jämfört med riket. Här har eleverna högst betyg i länet. Foto: Roald, Berit/NTB scanpix

Gymnasieeleverna i Tingsryds kommun har högst snittbetyg bland alla elever i Kronobergs län.

– Betygssnittet har legat förhållandevis stabilt de senaste åren, säger Torun Rudin, chef för gymnasieenheten på Skolverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Annons

Avgångselevernas betygssnitt varierar från 13 i Uppvidinge kommun till 14,9 i Tingsryds kommun. Siffrorna avser den kommun där eleven går i skolan och alltså inte där denne är skriven.

Sedan 2015 har snittet i riket ökat från 14 till 14,1. Genomsnittet i Kronobergs län ligger på 13,83, vilket är något lägre än riksgenomsnittet.

– Den lilla nationella ökning som skett går inte att dra några slutsatser av. Snittet har legat runt 14 i över tio år. Det man kan säga är att gymnasieskolan måste bli bättre på att ge stöd åt de lever som inte når målen. 2016 tog tre av fyra examen på tre år, vilket innebär att det fortfarande är en stor andel som skolorna behöver fånga upp, säger Torun Rudin till Nyhetsbyrån Siren.

<div class="infogram-embed" data-id="_/Sgm8HKUPyZfTb9AxhAWc" data-type="interactive" data-title="Kronoberg Gymnasiebetyg"></div><script>!function(e,t,n,s){var i="InfogramEmbeds",o=e.getElementsByTagName(t),d=o[0],a=/^http:/.test(e.location)?"http:":"https:";if(/^\/{2}/.test(s)&&(s=a+s),window[i]&&window[i].initialized)window[i].process&&window[i].process();else if(!e.getElementById(n)){var r=e.createElement(t);r.async=1,r.id=n,r.src=s,d.parentNode.insertBefore(r,d)}}(document,"script","infogram-async","//e.infogr.am/js/dist/embed-loader-min.js");</script>

Per JodeniusSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons