Annons
Nyheter

Ingen guldfeber i Växjö

Förvandla din dolda guldskatt hemma i byrålådan till reda pengar, så försöker den engelska guld och antikvitetshandlaren Daniel Harding 23 år gammal locka Växjöborna till stadshotellet. Stanna hemma uppmanar ett av Sveriges största handelsföretag i investeringsguld.
Nyheter • Publicerad 17 augusti 2010
Foto: Filip Sjöfors

Välklätt, verserat och vänligt tar Daniel Harding från H&J Jeweler från Nottingham emot bakom fördragna gardiner och stängda dörrar i ett konferensrum. Han vill inte gärna skylta med kontanthanteringen som följer med de i snitt 30-tal affärer han gör varje dag. Klockor och smycken är det Växjöborna helst säljer, hälften av föremålen smälts ned hemma i Nottingham. Den andra hälften säljs vidare i pappans antikvitetsaffärer, på auktioner i hemlandet eller ute i Europa.

– Sen är det många som använder oss bara för att värdera sina saker.

Annons

I Växjö är det hans andra inköpsdag av tre. Under de senaste tre månaderna har han kuskat runt i det mesta av södra och mellersta Sverige. Malmö i söder och Umeå i norr lämnas därhän på grund av allt för tuff konkurrens från andra handlare. Samma tuffa konkurrens som fick honom och pappans företag att söka lyckan utanför Storbritannien och komma till bland annat Sverige.

– Det finns mycket antikviteter i Sverige, ni var inte med i andra världskriget och det finns mycket gamla smycken kvar och så är det inte många som har sålt sitt guld, säger 23-åringen som just för dagen ger 165 kronor per gram 18 karats guld.

Men de två kunderna som passerar när Smålandsposten är på plats väljer att inte sälja. Två klockor och en guldring granskas under Daniel Hardings lupp men priset blir en besvikelse.

– Det blir tummen ner, säger en äldre kvinna som vill vara anonym. 400 kronor för ringen med fel inskription och dåliga minnen vidhängande var ändå för lite.

Det är just den lilla kunden som försäljningschefen Michel Rufli från Guldcentralen en av Sveriges största guldhandelsföretag säger sig vilja skydda.

– Jag förstår inte varför man ska sälja till de här bolagen. Dels ligger de lägre i pris än etablerade guldhandlare och även om utgångspriset för skrotguldet är detsamma så tar de ut avgifter som gör att din förtjänst i slutändan blir mindre än den borde vara.

Han känner till 4-5 engelska bolag som turnerar runt i Sverige för att köpa upp guld, dessutom några svenska aktörer

Michel Rufli tycker att affärsidén, att locka med ett för tillfället högt guldpris efter en tredubbling de senaste tre åren och snabba kontanter i handen, är bedräglig.

Men det är inte så bedrägligt att polisen blir inblandad.

– Enligt min erfarenhet så sköter de sig, säger Ingvar Fredriksson vid polisens kriminalunderrättelsetjänst i Kronoberg som dock tillstår att kontrollen är oerhört svår.

Handlarna måste hålla reda på säljarnas identiteter och spara guldet i minst 30 dagar innan det smälts just för att polisen ska kunna spåra misstänkt stöldgods. Rutinmässiga kontroller görs bara av de antikvitetshandlare som är registrerade i länet.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons