Annons
Nyheter

Julgranen blir dyrare i år

Det finns risk att priset på julgranar skjuter i höjden sista veckan innan jul. Marknaden är skakig.
Nyheter • Publicerad 14 december 2010

Bakom den lägesbeskrivningen står en av landets största julgransodlare, Per Torstensson på Dalby granar i Skåne. Som vanligt så här års har det redan varnats några veckor för julgransbrist. Men i år kom snön ovanligt tidigt och rikligt även i julgranslandskapet Skåne. Snön har fördyrat huggning och försenat leveranser.

Även utan störande snökaos har annars julgranspriserna återhämtat sig de senaste åren. I början på 2000-talet var situationen en annan.

Annons

– Då gick priserna rakt ned i källaren, de halverades. De senaste tre, fyra åren har de vänt tillbaka. I år har jag fått 145 kronor plus moms för kungsgranen och 125 för rödgranen, förklarar Per Torstensson som uteslutande levererar till detaljister och grossister som hugger och i sin tur säljer dem runt om i Götaland.

– För oss i producentledet som tecknat avtal redan i augusti är inte snön så kostsam. Det är dyrare för de som ska hugga och sälja. Produktiviteten sjunker radikalt när de får skotta sig fram till varje gran. Om de hugger 1?000 granar annars klarar de bara 300 nu. Det ger en annan ekonomi som kan slå igenom i slutpriset, säger han.

– Marknaden står och väger inför slutspurten. Jag har fått nervösa samtal från några försäljare medan andra sitter lugna på torget och menar att det har granar så att det räcker, säger Per Torstensson.

När det gäller slutpriserna har han hört att kungsgranar gått på allt från 340 kronor till extremfall där försäljare i centrala Stockholm försökt få 800 kronor. Priset på vanlig gran har pendlat mellan 200 och 350 kronor beroende på var de sålts. De här noteringarna är inklusive moms.

Själv skaffade sig Per Torstensson ett extra ben i verksamheten när priserna dalade. Han satsade på att i stor utsträckning skörda grenar istället, uppemot 8 000 ton om året. Han har ett samarbete med ett kransbinderi i Polen. Därifrån kommer dessutom 100 människor till Skåne en månad om året för att binda gravdekorationer för den svenska marknaden.

Förutom kransar binds marktäckare. Allt säljs till kyrkogårdsförvaltningar där den i Växjö tillhör de äldsta kunderna.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons