Annons
Nyheter

Klinik självkritisk efter patients flykt

Rättspsykiatriska regionkliniken är självkritisk sedan en mordbrandsdömd patient flydde under ett besök i Växjö simhall. Men kritiken riktas inte mot vårdarna som var med.
Nyheter • Publicerad 28 december 2010

– Vi kan se brister när det gäller uppföljningar och utvärderingar. Kvinnan har vid flera tidigare tillfällen varit på simhallen och vi borde ha hunnit med utvärderingar, säger David Wirdelöv, regionklinikens säkerhetsutvecklare.

Internutredningen är klar efter händelsen för en månad sedan. Det var då en mordbrandsdömd kvinna krossade en toalettspegel och med en bit spegelglas i handen flydde från vårdarna. Kvinnan greps av polisen mindre än en timme senare.

Annons

Bedömningen är att kvinnan fick någon form av ångestpåverkan och att hennes psykiska tillstånd plötsligt försämrades.

– Vi kan inte se att någon enskild medarbetare gjort något fel. Men även om de tidigare besöken på simhallen gått bra borde vi ha kontrollerat bakåt för att hitta förbättringar. Vårt arbete består till stor del av sannolikhetslära, att se vad som kan inträffa runt hörnet, säger David Wirdelöv och tillägger att patienten inte varit på simhallen efter incidenten.

– Det kunde ha kommit fram omständigheter som berört patientens impulsprofil även om sådant är svårt att förutse. En patient kan må psykiskt dåligt men ändå fungera bra.

Rättspsykiatriska regionklinikens internutredning må vara klar men polisens förundersökning om tjänstefel pågår fortfarande.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons