Annons
Nyheter
Efter 24 år åtalas en 67-årig man från Kronobergs län för ett mord i Eslöv 1986. Det kan bli det äldsta mordfall som klarats upp i Sverige. Modern teknik är avgörande för chansen att lösa gamla mord.
Nyheter • Publicerad 6 oktober 2010

– Tekniken utvecklas hela tiden. De spår vi samlar in på en brottsplats i dag kanske inte nu ger oss något säkert bevis för vad som har hänt. Men den tekniska utvecklingen kan ge oss andra möjligheter om tio år, säger Per Lidehäll, chef för enheten för utredning och kriminalteknik hos länskrim i Skåne.

Särskilt DNA-tekniken, men även möjligheten att ta fram och analysera fingeravtryck, har gått starkt framåt. Modern datateknik ger dessutom bättre redskap för att registrera och jämföra utredningsmaterial. Sedan den 1 juli i år finns inte heller längre någon preskriptionstid för mord. Allt understryker vikten av att spara allt relevant material i mordutredningar.

Annons

I Eslövsfallet var det just sparade spår som ledde utredarna fram till den 67-årige kronobergaren. Där levde han ett väletablerat liv när polisen hämtade honom en dag i april. Han konfronterades med misstanken om att ha slagit ihjäl en 79-årig man i hans hem i Eslöv i juni 1986. Den misstänkte nekar, men bevisen har bedömts som så starka att han kunnat hållas häktad som misstänkt på sannolika skäl i närmare ett halvår.

Exakt vilka fynd i mordoffrets lägenhet som pekar mot 67-åringen har varken polis eller åklagare velat berätta. Uppgifterna blir offentliga när åtalet väcks. Troligen blir det på torsdagen.

– Om inget oförutsett inträffar, säger kammaråklagare Magdalena Holmberg till TT.

Utöver tekniska spår kan även tips från någon som vet och väljer att tala bli avgörande för gamla mordfall. Visserligen bleknar vittnesuppgifter med tiden, men ändrade lojaliteter och nya levnadsförhållanden kan ge motiv att berätta.

– Jag har varit med om ett vittne som fick en religiös inriktning av sitt liv och då valde att berätta så att ett mord klarades upp, säger Per Lidehäll.

Landets stora polismyndigheter startade för några år sedan speciella grupper för att syna gamla mordfall, så kallade cold cases. I Skåne finns inte längre någon formell grupp, utan två utredare som varvar gamla utredningar med strömmen av nya. I Västra Götaland består gruppen av två personer. Inget av de fall de jobbat med har hittills lett till fällande dom, men 2008 var det nära.

– Vi hade en person häktad för ett 25 år gammalt mord. Men åklagaren bedömde att bevisen inte höll för åtal. Personen släpptes och brottet blev därmed preskriberat, säger chefen Thomas Lager.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons