Annons
Nyheter

Kronobergsborna har lägst pension i landet

Nästa år höjs den allmänna pensionen. Det kan vara nödvändigt för Kronobergs pensionärer som i snitt fick 10 355 kronor i månaden under 2011, lägst pension i hela Sverige.
Nyheter • Publicerad 21 december 2011
Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Den allmänna pensionen kommer under 2012 öka med i snitt 356 kronor i månaden för Sveriges pensionärer. Motsvarande siffra för Kronoberg är 344 kronor.

Att pensionen är lägst i Kronobergs län beror på att de som är pensionärer idag deklarerade en lägre inkomst när de arbetade än vad fallet var i övriga län.

Annons

-– En möjlig förklaring till varför kan vara att det finns många egenföretagare i Kronoberg. Egenföretagare har i allmänhet lägre inkomster än löntagare, säger Ole Settergren, chef för pensionsutveckling på Pensionsmyndigheten.

För de som fortfarande är yrkesaktiva och som vill få så bra pension som möjligt handlar det konkret om att gå i pension så sent som möjligt.

– I den mån man kan ska man också välja en arbetsgivare som betalar ut tjänstepension, tipsar Ole Settergren.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons