Annons
Nyheter

Läge plocka fram solglasögonen

Från snö till försommar på tre dagar. Veckan bjuder på läge för vårjacka och solglasögon i stora delar av landet.
På torsdagen toppas temperaturen i SMHI:s aktuella tio-dygnsprognos.
Nyheter • Publicerad 20 mars 2012
Foto: Solum, Stian Lysberg

Temperaturer ända upp emot 18–19 grader räknar SMHI med i östra Götaland på torsdag. Men redan under onsdagen kommer många att kunna njuta av skönt vårväder efter ruskvädret tidigare i veckan.

– I landets södra halva ser det ut som om vi får gott om sol och temperaturer som når upp över tio grader på många håll, från Gävle och söderut. Det blir lite svalare vid kuster och sjöar, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI i Norrköping.

Annons

I landets norra del är veckan mer osäker. Men, med undantag från norra Lapplandsfjällen, bjuder onsdagen ändå på plusgrader. Läget med osäkrare väder i norr och klart väder i söder, väntas hålla i sig även till helgen.

Meteorologiskt sett har våren i södra Sverige anlänt något tidigare än vanligt i år – för nära två veckor sedan. Något som medför en känsla av opålitligt aprilväder redan nu i mars. Som vanligt dröjer det innan vi vi helt kan lita på att nya bakslag inte lurar bakom hörnen.

– Tillfälliga bakslag som drar förbi och gör att det blir kallt, blåsigt och kanske till och med snö igen – det tror jag inte vi ska räkna bort. I fjol fick vi snöbyar i delar av Götaland fram i maj.

Aprilväder

Den 8 – 9 mars tog våren ett stort kliv och anlände till i stort sett hela södra Sverige, vilket på många håll är minst en vecka tidigare än normalt.

"Aprilväder" uppstår när kall luft från de is- och snötäckta polarområdena strömmar mot varmare ytor och värms upp underifrån. Detta leder till uppvindar och bymoln som sin tur ger upphov till mycket omväxlande väder. Snöfall och solsken kan då snabbt avlösa varandra.

Källa: SMHI (TT)

TT Inrikes
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons