Annons
Nyheter

Landsbygden hårt drabbad av stöldvåg

– Man går från gård till gård och från uthus till uthus och plundrar, säger polisens informationschef Robert Loeffel om den inbrottsvåg som drabbat landsbygden i Kronoberg.
Nyheter • Publicerad 20 mars 2012

Som Smålandsposten tidigare har skrivit om har inbrotten i länet ökat kraftigt. Det handlar om en 40 procentig ökning om man jämför årets första två månader med samma period tidigare år. Och värst har det varit på landsbygden.

– Det som vi ser som är mycket stöldbegärligt just nu är motorsågar och röjsågar, säger Robert Loeffel, informationschef hos polisen i Kronoberg.

Annons

Kronobergspolisen är övertygad om att det handlar om organiserad brottslighet och menar att allt det som stjäls inte kan hanteras på den svenska marknaden.

– Vi har en uppfattning om att det här vandrar utomlands, säger Robert Loeffel.

Man har även en teori om hur tjuvarna går till väga.

– De samlar ihop sig ungefär som ekorrar och någonstans i skogen gör man upp en tjuvgömma. Där samlar man ihop de här motorsågarna för att det här sedan ska kunna hämtas med ett fordon och transporteras ur landet, säger Robert Loeffel.

Ett tips som polisen har till allmänheten är att försöka bryta vanliga mönster, som att exempelvis lägga motorsågen någon annanstans än i verkstan där den brukar vara. Polisen menar också att man inte ska vara rädd för att kontakta polisen om man märker av någonting som inte är som vanligt.

– Vi är beroende av allmänheten för att kunna få hjälp med det här. Så länge det finns något av värde att stjäla så lär det finnas tjuvar. Det man kan göra är att förhindra och försvåra. Vi jobbar med det här och har aktiviteter som pågår. Stöldbrotten är bland de största prioriteringarna vi har inom polisen för närvarande.

Michelle Hallberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons