Annons
Nyheter

LRF-projekt ska locka fler att satsa på mjölkkor

LRF ska kraftsamla för att öka produktionen av livsmedel och få fler bönder till byarna i sydöstra Sverige. Första steget blir ett mjölkprojekt i Kronoberg.
Nyheter • Publicerad 23 december 2010

Mjölkproduktionen är navet i Kronobergs lantbruk och därför är det naturligt att börja med den. Det oroar att ett par tusen mjölkkor försvunnit de senaste fyra åren från ett län som ligger mitt det så kallade mjölkbältet.

Mjölkprojektet vänder sig till både nu aktiva och blivande lantbrukare och är tänkt att dras igång i mars. Ansökan om medel har lämnats in till länsstyrelsen.

Annons

Innehållet i satsningen ska bli det som mjölkföretagarna själva efterfrågar.

Carola Gunnarsson, mjölkbonde i Sköldsta utanför Alvesta och styrelseledamot i LRF Sydsot, har gjort projektansökan. Hon tror att bönderna kommer att efterlysa ekonomisk rådgivning samt kompetensutveckling kring generationsskiften och ägarbyten.

– Själv tycker jag det är viktigt med omvärldsbevakning för att förstå beslutsprocessen i EU och vad det betyder för oss mjölkföretagare, säger hon.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons