Annons
Nyheter

Lurigt isläge på länets sjöar

Isen på länets sjöar är väldigt lurig och kräver ett rejält mått av försiktighet trots en längre tid av kyla.
Nyheter • Publicerad 30 december 2010
Pimpelexperten Inge Adamsson från Urshult har god isvana och drog i går upp abborrar i rask takt ute på Södra Bergundasjön. Just här uppskattade han isen till 17 centimeter tjock men av ganska dålig kvalitet.
Pimpelexperten Inge Adamsson från Urshult har god isvana och drog i går upp abborrar i rask takt ute på Södra Bergundasjön. Just här uppskattade han isen till 17 centimeter tjock men av ganska dålig kvalitet.Foto: Alexander Mahmoud

– Här på Södra Bergundasjön är isen hyfsat tjock men jag kan inte säga att den är av bra kvalitet och den är inte att lita på överallt.

Håkan Ottosson, Ingelstad, var en av ett tiotal pimpelentusiaster som på onsdagen gett sig ut på sjön för att perforera isen och testa fiskelyckan.

Annons

– Den lätta snön isolerar väldigt bra. Utan den hade isen säkert varit 30–40 centimeter tjock. Nu är den omkring 15 här och det finns ställen där den är ned mot 6 centimeter, säger han.

– Det är ingen hård kärn-is, mer som en dubbelis där det tränger upp en del vatten när det blir tryck på snön. Nu skulle man önska sig ett par, tre dygn med mildväder och att det sedan frös till ordentligt igen utan snöande, säger Håkan Ottosson.

Han menar att isen är av så varierande kvalitet och tjocklek att det behövs både kunskap och försiktighet för att ge sig ut på sjöarna.

Nils Ingull på Sjöräddningssällskapet Kronoberg, som är berett att rycka ut med sin svävare, känner till två tillbud hittills i vinter, ett i Växjösjön och ett i Trummen. Men det var tidigt i december när isen just börjat lägga sig.

– Isen kan nu vara uppemot 30 centimeter på vissa ställen. På andra ställen är den bara 5–6 centimeter med vatten och snö ovanpå, säger han.

– Där snön är hårt packad och fått lite färg är isen oftast tjockare. Där snön är riktigt vit är det lurigare. Och som vanligt gäller det att vara extra försiktig under exempelvis broar, vid vassar och sund samt där det är strömmande vatten, säger han.

Mats Forsman på Friluftsfrämjandet Kronobergs sektion för långfärdsskridsko har inte haft anledning att ge sig ut på stålskodd fot i vinter.

– Isen har inte dugt till att åka skridskor på. Det har inte blivit någon riktig tillväxt på den och dessutom är den snötäckt och alldeles för ojämn.

För den som ändå tänker ge sig ut ger han rådet att alltid ha med sig isdubbar och dessutom en ispik att testa av tjockleken med.

– Det är lurigt. På Helga- sjön är isen tjock nog att bära på flertalet ställen, men det är inte lika överallt. Den kan variera mycket, säger han.

Annons

– Att ge sig ut som skidåkare på snötäckt is är till exempel inte att rekommendera i det här läget, säger han.

Med skidor på fötterna fördelas dessutom vikten så att man kan komma ganska långt ut även på dålig is innan den ger vika.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons