Annons
Nyheter

M ser rött när ISS stängs ute

Regionen tar hem vaktmästeri och transporttjänsterna på sjukhuset i egen regi. Efter sex år får privata ISS inte längre förtroendet.
Växjö • Publicerad 13 september 2016
Ingemar Swalander (M) och Anna Fransson (S), båda regionpolitiker. Foto: Smålandsposten/Privat
Ingemar Swalander (M) och Anna Fransson (S), båda regionpolitiker. Foto: Smålandsposten/Privat

Verksamheterna på sjukhuset i Växjö var de första dåvarande borgerligt styrda landstinget Kronoberg privatiserade någonsin. ISS tog över 2010 med löfte om att sänka kostnaderna 7,5 miljoner kronor på 3 år. Nu tar regionen tillbaka uppdragen och tror sig kunna spara ännu mer pengar.

– Vi hade inte gjort det här om vi inte sett en effektivisering och besparing, regionen är satt under hårt ekonomiskt tryck, säger regiondirektör Martin Myrskog som är den som fattat beslutet.

Annons

ISS ursprungliga avtal har löpt ut och regionen har redan förlängt det två gånger, men nu stod man inför en helt ny upphandling eller att återigen lösa uppgifterna själva. Enligt tjänstemännens egen utredning skulle det gå att spara 1,2 miljoner kronor de närmaste tre åren.

– Vi lanserade en intern transportorganisation för patienter mellan avdelningar för ett tag sedan för att avlasta vårdpersonalen och den kan vi också använda till annat och på så sätt få till en bättre helhetslösning, säger Martin Myrskog.

Men förändringen som Ingemar Swalander, moderat region politiker, upptäckt på egen hand skulle ha tagits upp i regionstyrelsen menar han.

I en interpellation kallar han det ett möjligt brott mot den delegationsordning som regionen antagit.

– Det här tycker vi är en väsentlig förändring av verksamheten och då borde vi få en chans att diskutera vilka alternativ som står till buds. Det här får inte delegeras, säger han.

Regionrådet Anna Fransson (s) vill inte kommentera Ingemar Swalanders anklagelse och vill avvakta tjänstemännens egen kontroll av hur ärendet en gång tidigare behandlades. I grunden ser hon det som ett rent tjänstemannabeslut som hon informerats om.

– Om vi gör så här blir det mer kostnadseffektivt och jag ser inte det som ett självändamål att det här ska drivas i privat regi. Ibland kan en entreprenad vara ett medel för att nå en effektivare organisation. Det ska aldrig vara ett mål i sig, det är där vi skiljer oss åt Ingemar och jag.

Jens NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons