Annons
Nyheter

Mer folkomröstningar, mindre vindkraft

Mer svensk kultur och mindre vindkraft. ­Sverigedemokraterna Kronoberg har presenterat sitt valmanifest. Där förespråkas även fler folkomröstningar. Distriktsordförande Dennis Dioukarev tycker att kommunens avtal om flyktingmottagande och lokala ordningsföreskrifter mot tiggeri vore lämpliga frågor att rösta om.
Nyheter • Publicerad 14 augusti 2014
Sverigedemokraternas distriktsordförande Kronoberg Östra Dennis Dioukarev.
Sverigedemokraternas distriktsordförande Kronoberg Östra Dennis Dioukarev.Foto: Andreas Westergren

I Sverigedemokraternas lokala valmanifest 2014, som nu publicerats, finns ett antal allmänna hållningar inom områden som barn- och äldreomsorg men även ett par konkreta ståndpunkter.

– Den stora pucken är så klart invandringen och avtalen med Migrationsverket, säger Dennis Dioukarev som står på valbar plats på SD:s samtliga listor, till Växjö kommunfullmäktige (3), landstingsfullmäktige (1) och riksdagen (34).

Annons

”Våra kommuner ­motsätter sig all form av avtal med Migrationsverket”. Ska alla kommuner helt bojkotta Migrationsverket?

– Man ska inte ha de avtal som finns i?dag, de motsätter vi oss.

Ni motsätter er ”all form av avtal”?

– Det syftar på flyktingmottagandet just nu.

Men hur ska det gå om alla kommuner vägrar samarbeta med Migrationsverket?

– Jag kan bara svara för Växjö och här har vi redan haft en massinvandring under många år och jag känner att vi måste ha ett stopp nu.

En stor del av valmanifestet handlar om vindkraften. Som man vill stoppa.

– Det är en dålig energikälla. Men just vindkraftfrågorna är jag inte expert på.

Vilka alternativ vill ni satsa på istället?

– Vi vill förnya kärnkraften, men det är ingen lokal fråga.

Annons

Inga förnybara energikällor?

– Vi säger inte tvärt nej till något. Men första prio är att ompröva besluten om en vindkraftspark i Uppvidinge.

SD skriver att man vill se fler folkomröstningar.

Vilka aktuella frågor här i Växjö tycker du lämpar sig för folkomröstning?

– Det är svårt att säga på rak arm. Jo, avtalet med Migrationsverket om flyktingmottagning.

Ingen annan fråga?

– Tiggeriet är också en sak man skulle kunna rösta om.

Enligt valmanifestet vill SD att ”kommunen erbjuder barnomsorg på obekväm arbetstid”. När en motion om barnomsorg nattetid var uppe i fullmäktige i maj avstod de två SD-ledamöterna från att rösta. Eftersom Dennis Dioukarev inte sitter i kommunfullmäktige ber han att få bolla över frågan till Håkan Engdahl, som i sin tur inte vill ge ett ja- eller nej-svar på frågan om de nu skulle ha röstat ja till förslaget.

– Frågan är alldeles för komplex. Vi gillar inte att man sätter barnen vind för våg. Man måste göra en konsekvensanalys först, utreda behovet och se vad som är bäst för barnen och om det bara handlar om en kortare period. I så fall ja, när det är absolut nödvändigt.

Bo Ströberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons