Annons
Nyheter

Ny upphandling ersätter kritiserat hyrläkaravtal

Bemanningsföretaget Dedicare skulle leverera alla hyrläkare åt fyra landsting, men misslyckades grovt. I maj ska Landstinget Kronoberg ha genomfört en egen upphandling, precis som tidigare.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2012

Det skulle bli billigare och rationellare, det var skälen att försöka hitta en stor leverantör av alla hyrläkare till landstingen i Kronoberg, Östergötland, Kalmar och Jönköping.

Men det fanns kritiker, framförallt bland de små bemanningsföretag som stängdes ute från upphandlingen. Landstingen satte upp ett omsättningskrav på 35 miljoner kronor för ett halvårs verksamhet i de sökande bolagen, ett krav som skulle garantera trygga leveranser av läkare.

Annons

Flera mindre bolag överklagade upphandlingen och drev ärendet juridiskt och menade att ramavtalet var konkurrenshämmande, röster höjdes också mot en prisdumpning från Dedicare.

I slutet på 2011 önskade bemanningsföretaget Dedicare själva bryta ramavtalet, helst med omedelbar verkan. Då hade man stora svårigheter att hitta hyrläkare åt landstingen.

Men Landstinget Kronoberg och de övriga har valt att låta avtalet löpa ut till i april i år.

– Vi behöver den tiden för att kunna ha ett eget avtal klart till den 1 maj, säger Bengt Nellgård, landstingets hälso- och sjukvårdsdirektör.

Landstinget hade en option att förlänga det prismässigt mycket förmånliga avtalet ytterligare två år.

– Men det hade varit svårt när vi har en leverantör som inte ville, inte utan en omförhandling av priset. Och det har blivit mycket tydligt att de inte har kunnat leva upp till sina löften.

Han vill inte kalla den stora upphandlingen en flopp och menar att landstinget Kronoberg inte drabbats så hårt som de övriga.

– Dedicare hade inte kommit i gång med leveranserna av hyrläkare till primärvården här i Kronoberg och det är där vi har de stora vakanserna.

I den kommande upphandlingen kommer leveransförmågan och kontinuiteten i leveranserna att viktas tyngre än tidigare.

– Det är nog många landsting som lärt sig att inte bara titta på priset efter det här, säger Bengt Nellgård.

Annons

I den nya upphandlingen är också alla bolag välkomna igen, något omsättningskrav kommer inte att finnas.

Smålandsposten har inte lyckats nå Dedicare för en kommentar.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons