Annons
Nyheter

Ökad öppenhet kring vindkraft i skogen

Öppenheten ökar kring vindkraft i skogen. För att leva upp till nya regler i skogsbruksstandarden FSC informerar Sveaskog numera via sin hemsida om var på bolagets mark det pågår projekteringar. I Kronoberg handlar det än så länge om Uppvidinge och länets västra del.
Nyheter • Publicerad 21 november 2014

– Vi har fått ett ökat ansvar som skogsägare att uppfylla de nya kraven i certifieringen. I ett kartverktyg kan den som vill se var vindkraftsprojekteringar håller på att utredas och det framgår också vem som är ansvarig projektör. Den som är närmare intresserad kan sedan höra av sig antingen till den eller till oss, säger Tomas Fransson, vindkraftsansvarig på Sveaskog.

I somras införde FSC, Forest Stewardship Council, de nya riktlinjerna för att öka öppenheten inför tillståndsprövning av ny vindkraft som oftast väcker en hel del känslor. Tanken är att närboende och andra människor liksom organisationer ska kunna komma med synpunkter i ett tidigt skede.

Annons

Mer öppenhet kring markanvändningen och skogsbruket har efterfrågats från olika håll, inte minst av en del organisationer. Det nya informationssteget kan också ses som en följd av grundbulten i den svenska skogspolitiken som är frihet under ansvar.

– Vi har frivilligt gått med i FSC som ett led i att ta ansvar för ett hållbart skogsbruk, att använda en del mark till förnyelsebar vindenergi ingår i åtagandet, säger Tomas Fransson.

Alla projektstadier ska vara med, allt från områden där vindkraft redan etablerats till sådana där vindkraftsutbyggnad kan bli aktuell.

Sveaskogs vindkraftskarta­ ska uppgraderas fortlöpande när det startas en ny utredning någonstans. Flera andra skogsbolag väntas komma med lösningar som syftar till motsvarande transparens.

– I?dag berörs vi av ett 20-tal vindkraftsparker i landet men i flera fall är vi en av flera markägare. Drygt 200 verk är i drift.

I södra Sverige är Uppvidinge en kommun där planerade vindkraftssatsningar är utmärkta.

– Det finns ett antal projekt i Uppvidinge. I flera fall är de under tillståndsprövning och det finns även några som är beslutade men där är inte klart med elanslutningar och annat. Det är mycket som ska lösas innan projekten kan förverkligas, så det har inte byggts så mycket i Uppvidinge än, säger Tomas Fransson.

I Kronoberg finns även några tilltänkta vindkraftsområden i västra länsdelen med på kartan.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons