Annons
Nyheter

Öresundsbron stänger vid lägre vindhastighet

I vinter kan Öresundsbron oftare komma att stängas för tågtrafik. Säkerheten för räddningsarbetare måste sättas först.
Nyheter • Publicerad 21 november 2014
Öresundsbron. Arkivfoto: PRESSENS BILD
Öresundsbron. Arkivfoto: PRESSENS BILDFoto: 

Från och med i höst gäller 25 sekundmeter som högsta tillåtna vindstyrka för att tåg ska få köra över bron. När vindhastigheten under tio minuter i snitt överstigit den hastigheten får varken tåg, bilar eller andra fordon köra över bron. Den tidigare gränsen låg på 34 sekundmeter för tågtrafiken.

– Det handlar om att kunna rädda liv i hård blåst. Räddningstjänsten står 70 meter över öppet hav i utvändiga trappor. Då förstår jag att det inte är lätt att bära människor när det blåser 30 meter i sekunden, säger anläggningschef Bengt Hergart på Öresundsbrokonsortiet.

Annons

Förändringen kom på tal efter fjolårets hårda stormar och har sedan dess varit ute på remiss. Tågoperatörerna har inte haft några invändningar enligt Bengt Hergart. Tågoperatörer ställer många gånger in tågtrafiken till land vid annalkande stormar.

– De vill inte skicka ut tåg från stationerna i sådant väder och riskera att få evakuera. Det låter våldsamt att sänka från 34 till 25 meter i sekunden men bekymret är mer akademiskt än praktiskt.

– Hittills i år, från januari till november, har bron varit stängd för vägtrafik i en och en halv timme. Under 2013, som varit det värsta året hittills, var bron stängd i 20 timmar, säger Bengt Hergart.

Om de nya bestämmelserna ställer till med problem är han redo att ompröva beslutet.

– Jag tycker inte att resenärerna behöver oroa sig, säger Bengt Hergart.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons