Annons
Nyheter

Par straffas för att ha försökt sälja sex apor

När paret via nätet försökte sälja sex ringsvanslemurer inleddes polisens utredning. En man och en kvinna, bosatta i Växjö kommun, straffas nu med 100 dagsböter för artskyddsbrott.
Nyheter • Publicerad 28 november 2014

Paret döms genom strafförelägganden som åklagaren skrivit ut och betalas böterna på 3 000 kronor vardera slipper paret dras inför domstol.

Det är förbjudet att handla med ringsvanslemurer liksom att ha apor som sällskapsdjur. Enligt vad paret berättat i förhör köptes sex vuxna apor på en fastighet i Helsingborg. Någon närmare adress har varken mannen eller kvinnan sagt sig känna till.

Annons

Anledningen till att så många djur köptes på en enda gång var enligt uppgift ett förmånligt paketpris. Men säljaren påpekade också att det var förbjudet att handla med aporna.

Paret insåg dock snabbt att det inte var helt enkelt att sköta aporna som tidvis rörde sig fritt i villan. Det blev svårt att hålla rent, aporna var mycket aktiva och ett par hanar bråkade gärna med varandra.

Ringsvanslemurerna annonserades ut på nätet för 35 000 kronor styck och under senvåren föddes två ungar. När polisen slog till i somras fanns fyra vuxna apor och de båda ungarna kvar i parets bostad.

Polisen beslagtog djuren och kvinnan har i förhör sagt att hon är "otroligt fäst vid ungarna".

– Att mista dem är det värsta jag varit med om.

Enligt polisförhören påstås de två försvunna aporna inte ha sålts. En av aporna ramlade ut genom fönstret och försvann in i skogen, medan den andre rymde en månad senare. Ingen av dem har återkommit.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons