Annons
Nyheter

SD-politiker bakom hatkommentarer

Pseudonymen ”deleted” är en flitig skribent i kommentarsfälten på främlingsfientliga sajter.
”Har du hiv, stanna kvar i Afrika och dö?...”, lyder en av kommentarerna.
Nu kopplas Sverige­demokraten Anders Brandell, bosatt i Växjö, till pseudonymen.
Nyheter • Publicerad 11 december 2013

”Jag kommenterar inte uppgifter som kriminella åsiktsregistrerare kommer med”, skriver han i ett sms till Smålandsposten.

Anders Brandell har tidigare haft ett mandat i kommunfullmäktige i Alvesta. Sedan valet 2010 har han flyttat till Växjö och beskriver sig själv som före detta politiker. Men han har fortfarande uppdrag inom partiet och var ombud för SD Kronoberg under landsdagarna i Västerås den 22–24 november.

Annons

Det är tidningen Expressen som avslöjar att hemliga identiteter på olika sajter har läckt ut. Tidningen har samarbetat med den så kallade Researchgruppen, ett nätverk där flera personer har koppling till den vänsterorienterade autonoma rörelsen.

Gruppen har knutit anonyma användarnamn till mejladresser som kommentarerna har skickats ifrån. Adresserna har samkörts med register och myndigheter för att identifiera vilka som skrivit inläggen.

Smålandsposten har, via kontakt med Research­gruppen, fått underlag som stämmer med de uppgifter som Expressen publicerat om bland andra Sverigedemokraten Anders Brandell.

Pseudonymen ”deleted” har kopplats till hans mejl­adress och ”deleted” har författat över 1?300 kommentarer på sajter som Avpixlat, Exponerat, Fria tider och Politiskt inkorrekt.

”Bränn ner huset och ta ut eldförsäkringen. Givetvis utan att zigenarna är inne i huset?...?ehem?...”, skriver ”deleted” i en kommentar som handlar om romer som sökt asyl i Sverige.

I ett annat inlägg kommenterar skribenten behovet av bostäder för att ta emot flyktingar som kommer till Sverige.

”Finns en enkel lösning: Tunna tält utan uppvärmning i de kallaste delarna av Sverige?...”

Smålandsposten hade under tisdagen sms-kontakt med Anders Brandell men han valde att inte ge några kommentarer kring kopplingen mellan hans mejladress och det anonyma användarnamnet ”deleted”.

”Vad de påstår får de stå för. Jag vill inte leva i ett Stasi-samhälle”, svarar han.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons