Annons
Nyheter

Siffrorna putsas av försäkringspengar

Växjö går plus 2012. Tack vare återbetalda försäkringspengar från AFA Försäkring. Enligt prognosen.
Nyheter • Publicerad 1 oktober 2012

– Vi räddas tillfälligt av försäkringspengar, säger kommunalrådet Bo Frank (M).

Växjö kommun får tillbaka 70 miljoner kronor för åren 2007-2008 från AFA Försäkring, som ägs av arbetsmarknadens parter.

Annons

Det ger ett plus på 30 miljoner, 26 miljoner kronor bättre än budgeterat.

Dessutom kommer det återbäring från annat håll som Kommuninvest, ett kreditmarknadsbolag som erbjuder medlemskommunerna krediter och finansiell rådgivning.

Högre skatteintäkter, högre statsbidrag och pengar från det så kallade utjämningssystemet bidrar också till att undvika ett underskott, enligt prognosen som kommunens ekonomikontor presenterar i delårsrapporten för de första åtta månaderna i år.

Men:

– 2013 och 2014 blir två tuffa år, säger Bo Frank.

Gapet mellan intäkter och utgifter fortsätter att öka, spår han.

– Så när vi gör budget om ett år igen så måste vi se till att få slut på att utgiftskurvan ökar mer än intäkterna. Vi kan gå back två år framöver men sedan måste vi vända igen. Vi kan inte bara låta budgeten gå med underskott. Det är inte ansvarsfullt.

Bekymmersamt läge?

– Inte just nu. Men det kan ju bli det om inte företagen anställer och det rullar in skatteintäkter. Då blir det bekymmersamt för både oss och andra kommuner. Så vi är inte ensamma.

Efter ett antal goda år har Växjö samlat på sig ett överskott som i dag är på runt 650 miljoner kronor. De pengarna kommer nu till användning.

Annons

– Ja, men vi får inte smälla det nu utan vi ska kanske ha 500 miljoner i kassan. Sedan sitter vi på betydande ekonomiska värden. Vi har Veab, fastighetsbolag och liknande och det är en trygghet att ha det, säger Bo Frank.

Efter årets första åtta månader redovisar Växjö kommun ett överskott på 32 miljoner kronor.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons