Annons
Nyheter

Skogsbrand i Kroxsnäs naturreservat släckt

En brand i Kroxsnäs naturreservat, väster om Vislanda, upptäcktes strax efter klockan halv tio på onsdagskvällen. När larmet kom sågs kraftig rökutveckling och öppna lågor.
Nyheter • Publicerad 19 juni 2014
Foto: 
Foto: 

– Vi har släckt ned fronten. Det är ett skogsområde som är omkring 120 meter långt och 60 meter brett som har brunnit. Det brann i fronten med uppåt två meter höga lågor, meddelade räddningsledare Peter Bengtsson klockan 22.45.

– Nu försöker vi släcka alla punktvisa bränder så mycket vi hinner innan det blir mörkt. Det är svår terräng att ta sig fram i, vi har kontroll på det här nu och kommer att fortsätta arbetet under torsdagen.

Annons

Räddningstjänsten bar fram pumpar och slang genom terrängen eftersom det saknades vägar.

Det är drygt fyra år sedan som Länsstyrelsen i Kronobergs län beslutade att bilda Kroxsnäs naturreservat som omfattar 68 hektar. Området drabbades mycket hårt av stormen Gudrun i januari 2005 då omkring 5?000 skogskubikmeter föll.

Redan då fanns planer på naturreservat och regeringen fastslog att den stormfällda skogen inte fick upparbetas, vilket ledde till betydande problem med den fruktade granbarkborren.

Naturreservatet i Kroksnäs gränsar i väster till sjön Tjurken och i öster till Västra Trehörningen.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons