Nyheter

Specialutbildad polis håller i barnförhören

Fyraåringen lekte med andra barn när han försvann.
Några timmar senare hittades han död.
Nu genomför polisen förhör med barnen i bostadsområdet på Donationsgatan i Ljungby.
Nyheter • Publicerad 19 oktober 2011
Polisen ställde upp sitt mobila poliskontor, en husvagn, på en parkeringsplats i bostadsområdet under tisdagen för att fånga upp vittnesuppgifter. ? Vi har fortfarande gott hopp om att det ska finnas människor som har bra uppgifter att komma med, säger polisassistenten Anna Witzell som fanns på plats i husbilen tillsammans med kollegan Kjell Hultman.
Polisen ställde upp sitt mobila poliskontor, en husvagn, på en parkeringsplats i bostadsområdet under tisdagen för att fånga upp vittnesuppgifter. ? Vi har fortfarande gott hopp om att det ska finnas människor som har bra uppgifter att komma med, säger polisassistenten Anna Witzell som fanns på plats i husbilen tillsammans med kollegan Kjell Hultman.Foto: Per-Erik Sandebäck
Tony Muhaxhiri var med sin son på lekplatsen när fyraåringen och de andra barnen drog sig mot skogsdungen vid bostadsområdet. ? Jag tror att han (fyraåringen) var den minste av dem. Jag var den siste som såg honom. Jag har en son i samma ålder så det är klart att jag blir ledsen när det händer något sådant här, säger han.
Tony Muhaxhiri var med sin son på lekplatsen när fyraåringen och de andra barnen drog sig mot skogsdungen vid bostadsområdet. ? Jag tror att han (fyraåringen) var den minste av dem. Jag var den siste som såg honom. Jag har en son i samma ålder så det är klart att jag blir ledsen när det händer något sådant här, säger han.Foto: Per-Erik Sandebäck
Foto: Per-Erik Sandebäck

– Vi har särskilt utbildade barnutredare när barn är inblandade. Det kräver fingertippskänsla och skicklighet. Det går inte att hålla några långa förhör. Man har väldigt kort tid på sig. De blir snabbt okoncentrerade, säger Eva Lindhé som är chef för utredningsenheten på Kronobergspolisen.

Ett 30-tal utredare jobbar med den pågående mordutredningen. Fyra av dem har specialiserat sig på att hålla förhör med barn.

Bedömningen är att de har en särskild fallenhet för att jobba med just barn.

Ola Kronkvist, lärare och forskare i förhörsteknik på polisutbildningen i Växjö, räknar upp de viktigaste egenskaperna för att klara av att förhöra barn på ett bra sätt.

– Man ska ha en god förmåga att känna empati, en god förmåga att skapa kontakt med barn, ha tålamod och samtidigt vara känslomässigt stabil, det vill säga inte påverkas av ärendet så att man inte kan utföra sitt arbete på ett professionellt sätt.

Han påpekar också vikten av att utredarna ställer öppna frågor för att inte påverka barnen som de förhör.

– Barn är väldigt lättpåverkade om man ställer frågor på ett ledande sätt. De håller med och svarar som de tror att den vuxne vill att de ska svara.

En utmaning är också att få barnet att uttrycka sig på ett sätt som gör att berättelsen blir begriplig för vuxna.

– Problemet med barns vittnesutsagor är inte att de ljuger utan att de uttrycker sig annorlunda än vuxna, att de inte kan klä händelser i ord som vuxna. Då måste förhörsledaren få barnet att berätta så att det blir begripligt, säger Ola Kronkvist.

Polisen har genomfört flera barnförhör och ytterligare förhör väntar. Vad de gett hittills behåller utredarna för sig själva.

– Men självklart är alla iakttagelser runt pojken väldigt viktiga för oss, säger polisens informationschef Robert Loeffel.

4-åringen var ute och lekte vid en lekplats tillsammans med andra barn i bostadsområdet på Donationsgatan i Ljungby under söndagseftermiddagen. Tony Muhaxhiri, som har en jämngammal son, var tillsammans med sitt barn vid lekplatsen samtidigt.

– De höll på med någon buslek och fällde varandra. Sedan sprang allihop åt det här hållet, säger han och pekar i riktning mot en skogsdunge.

Han uppskattar att det var ett tiotal barn i olika åldrar, från tio år och neråt. Efter några minuter var alla försvunna.

– Jag tror att han (fyraåringen) var den minste av dem. Jag var den siste som såg honom. Jag har en son i samma ålder så det är klart att jag blir ledsen när det händer något sådant här, säger Tony Muhaxhiri.

Fyraåringen försvann vid femtiden på söndagseftermiddagen. Vid halvåttatiden kontaktades polisen och vid tiotiden på kvällen hittades han död i skogsdungen, cirka 150 meter från sin bostad.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.