Annons
Nyheter

Stöldvåg på väg att klaras upp – specialinsats gav resultat

I våras vällde en så omfattande stöldvåg över Kronoberg att polisen inrättade en speciell inbrottskommission. Nu har arbetet gett resultat. I tisdags natt greps två misstänkta i Borås.
Nyheter • Publicerad 11 augusti 2010

Stöldgodset samlades i speciella tjuvgömmor i olika skogspartier. Tanken var troligen att varorna sedan skulle transporteras vidare ut ur landet.

Smålandsposten har tidigare skrivit om hur en av dessa gömmor upptäcktes i Gårdsby norr om Växjö. I den hittades väl dolda motor- och röjsågar, fyrhjulingar, verktyg och redskap från ett flertal ladugårds- och stuginbrott i de norra delarna av länet. En stöldvåg som under våren blev så tydlig att polisen sjösatte en speciell inbrottskommission.

Annons

– Innan semestrarna hade vi en speciell grupp som arbetade med att få bukt med de här stölderna. Det var i samband med detta som ett flertal ärenden gjorde att misstankarna riktades mot vissa personer, säger Bengt Adolfsson vid Kronobergspolisen.

Vad dessa indicier bestod i vill han inte gå in närmare på men klart är att när de inringade inbrottstjuvarna skulle gripas, så hade de försvunnit utomlands och var spårlöst försvunna.

Åtminstone fram till i tisdags natt – då två av dem fastnade i en poliskontroll.

– De har varit efterlysta och anhållna i sin frånvaro. Och nu påträffades de alltså i Boråstrakten. De fördes till Växjö i dag (läs: i går) och så får vi se var det hela slutar, säger Bengt Adolfsson.

Under onsdagen inleddes förhören med en av männen. Han nekar till brott. Åklagaren har nu att ta ställning till om anhållandet kvarstår eller om männen, som misstänks för häleri, ska försättas på fri fot.

Simon Bynert
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons