Annons
Nyheter

Tre mutmisstänkta stängs av

Mitt under pågående upphandling lät sig tre kommunanställda bjudas på en resa – av den möjliga leverantören.
I går stängde arbetsgivaren Ljungby kommun tills vidare av de tre mutmisstänkta utan lön.
Nyheter • Publicerad 18 december 2013

– Vi gör en polisanmälan och sedan får polisen utreda om det är ett mutbrott eller inte. Vi kommer också att göra en intern utredning med utgångspunkt av eventuella arbetsrättsliga påföljder, säger personalchef Anna Hesselstedt.

Det var i fredags eftermiddag som ryktena om den aktuella resan nådde kommunledningen i Ljungby.

Annons

– Under gårdagen (läs i måndags) pratade vi med de här personerna som pekades ut. De medgav att de deltog i resan.

Anna Hesselstedt vill i nuläget inte berätta huruvida det var en utlandsresa eller inte. Hon säger att polisutredningen får visa hur stora belopp det misstänkta mutbrottet handlar om.

I samtalen har de tre misstänkta själva inte angett några summor men de kommunanställda har berättat varför de åkte med på resan som ska ha skett i höstas.

– Men det är ingenting som jag vill kommentera.

I en kommentar betecknar personalutskottets ordförande Carina Bengtsson att de anställdas agerande är "helt oacceptabelt och mycket tråkigt".

Sedan i fjol har Ljungby kommun en policy och handlingsplan mot mutor och bestickning. I planen framgår vad som enligt lagen räknas som muta och dessutom har kommunen etiska riktlinjer för att tydliggöra hur kommunanställda ska agera.

Anmälningarna om mutbrott som under tisdagseftermiddagen gjordes till Kronobergspolisen kommer med all sannolikhet att överlämnas till åklagare vid riksenheten mot korruption för bedömning.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons