Annons
Nyheter

Två guldmetare från Kronoberg

Nyheter • Publicerad 5 augusti 2014
svenska mästareAnn-Britt Mauritzsson, Ljungby, och Jan Rundqvist, Åryd, är svenska mästare i traditionellt mete.Foto: Tore nordström
svenska mästareAnn-Britt Mauritzsson, Ljungby, och Jan Rundqvist, Åryd, är svenska mästare i traditionellt mete.Foto: Tore nordströmFoto: 

De båda metarna som i helgen försvarade Kronobergs ära så väl att de nu kan titulera sig svenska mästare tävlar för Alvestaklubben SFK Forellen.

– Jag är stolt och glad för segern, speciellt som jag inte hunnit ägna mig åt metet så mycket som jag önskat det senaste året. Men det gäller ju att ha lite tur också, säger Jan Rundqvist.

Annons

Ur Svartåns vatten drog han upp 1,898 kilo fisk medan Ann-Britt Mauritzssons segerfångst vägde 1,646 kilo. Segrarna bärgades i herrarnas re­spektive damernas veteranklass, två av de SM-klasser som samlar flest deltagare.

Jan Rundkvist beskriver SM-vattnet som svårfiskat. Förutom att fisken var trögflirtad var det ganska svårt att nå ut med betet på sina ställen på grund av strandförhållandena. Det kan ha bidragit till att bara tre metare i den klassen klarade att få mer än ett kilo fisk.

Vad är din styrka som metare?

– Det är nog att jag är envis och inte ger upp i första taget. Jag försöker verkligen hela tiden. Om det är långt mellan nappen kan det annars vara svårt att hålla koncentrationen uppe under fyra timmars tävling, säger Jan Rundqvist.

Den egenskapen var en anledning till att han så småningom lyckades servera en maskagnad krok på ett tilltalande sätt för en braxen på 1,5 kilo. Det nappet blev avgörande. I övrigt fanns betydligt mindre exemplar av abborre, mört och sarv i fångsten

Ann-Britt Mauritzsson, som trots en något lättare totalvikt drog upp fler fiskar än sin mästarkollega från länet, var också nöjd med sin tävling:

– Det var överraskande att jag vann, men visst känns det väldigt bra.

– Det var väl bara så att det råkade stå en del fisk just där jag metade, lyder hennes blygsamma förklaring till segern.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons