Annons
Nyheter

Två män gripna efter att ha jagats i ett år

Efter att ha varit efterlysta i närmare ett år har polisen i dagarna gripit två män misstänkta för penningförfalskning. De är hemmahörande i Älmhult respektive Ljungby kommun.
Nyheter • Publicerad 14 november 2014

– Männen har gripits i Skåne för brott som inträffat i Danmark, bekräftar åklagare Måns Biörklund vid den internationella åklagarkammaren i Malmö.

Brottsligheten inträffade i december förra året när tre män och en kvinna från länet var i Danmark. Kvinnan försökte växla in omkring 300 stycken danska 20-kronorsmynt som var falska.

Annons

Kvinnan dömdes senare till fem månaders fängelse medan en av männen som greps samma dag som brottet inträffade friades.

Polisen har sedan växlingsbluffen letat efter de två nu påträffade männen som varit häktade i sin frånvaro av dansk domstol. Männen är 56 respektive 51 år gamla och förhördes under fredagen av svensk polis.

– Vi har börjat våra kontakter med danska myndigheter och männen har var sin försvarare, konstaterar Måns Biörklund.

De båda misstänkta kommer så småningom att lämnas över till dansk polis för att utredningen ska kunna slutföras.

I ett tidigt skede gjorde Kronobergspolisen flera husrannsakningar som kopplas till de aktuella personerna. I en bostad beslagtogs flera datorer, usb-minnen, falska mynt samt en metallbit som kan vara ett råämne för mynttillverkning.

Dessutom gjorde polisen husrannsakan i en lokal i Liatorp som disponeras av de misstänkta männen, även där hittades datorer.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons