Annons
Nyheter

Ungdomsledare inomkyrkan döms för sexbrott

En ungdomsledare inom kyrkan döms för att ha haft samlag med en 14-årig flicka. Straffet för sexuellt utnyttjande av barn blir tio månaders fängelse.
Publicerad 3 februari 2016

”Det är också försvårande att han hade en förtroendeställning gentemot NN (flickan) genom sin roll som ungdomsledare i kyrkan”, skriver Växjö tingsrätt i domen.

Händelsen som Smålandsposten tidigare berättat om kom till polisens kännedom när ungdomsledarens mobiltelefon tömdes på information i ett annat ärende. Då hittade polisen nätkonversationer med flickan via Kik.

Annons

I april förra året slog polisen till och mannen anhölls. Han släpptes dock av tingsrätten vid häktningsförhandlingen.

Ungdomsledaren är tidigare ostraffad och medgav vid rättegången att han under 2013 hade samlag med flickan i sin egen bostad. De kom i kontakt med varandra genom kyrkans ungdomsverksamhet och blev efter ett tag vänner på Facebook och Kik.

Under rättegången vittnade några anställda inom kyrkan, bland annat prästen i den aktuella församlingen.

Mannen nekade till brott eftersom han enligt egen uppgift inte kände till att flickan var under 15 år.

Tingsrätten påpekar dock i domen att både flickans kroppsutveckling och omständigheterna i övrigt gjorde att mannen borde ha varit på sin vakt beträffande hennes ålder.

Dessutom anses mannen, som ska betala 25 000 kronor i skadestånd till flickan, ha varit drivande när det gäller sexuella frågor i nätkonversationerna.

Daniel JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons