Annons
Nyheter

Alexander Norén: Hög på hus

Nyheter • Publicerad 27 mars 2012
Foto: Helén KarlssonFoto: 
Foto: 

De senaste 10 åren har bostadspriserna fördubblats, men lönerna har bara stigit obetydligt i jämförelse. Så att spara ihop en förmögenhet genom att jobba är svårt, desto lättare då att göra bostadskarriär. Och det är precis vad ekonomijournalisten Alexander Norén har gjort och sen skrivit en bok om - Hög på hus.

Vi får följa med på hans resa från en etta i stan till en 8-miljoners villa i Bromma och på vägen lära oss en del om en sunkig bostadsmarknad och vikten av att måla hallen i rätt ljusgrå nyans.

Annons

Det började inte så bra. I flera år envisades Norén med att bo i hyresrätt, men under tiden gick priserna på bostadsrätter upp med 70%, så han insåg så småningom att Göran Perssons paroll om att den som är satt i skuld inte är fri, stämde inte alls. Här gällde det att låna för att vara med på racet. Och så börjar husjakten.

Norén har stenkoll på hemnet och springer på visningar varje helg. De börjar med en tvåa som de fixar till och sen säljer innan de ens flyttat in, nu har de till kontantinsatsen på en villa. Den hittar de efter idogt letande. Inte är det idealhuset, men fem år och tre barn senare har de förvandlat det till en dröm i vitlöksvitt, där inget längre återstår att göra. Allt är perfekt. Då startar nästa projekt. Större hus, bättre läge.

Världsekonomin kränger till och en kort stund kyls bostadsmarknaden av. Men Norén analyserar, kalkylerar och skaffar sig teorier om hur man bäst tacklar situationen. Det slutar med en köp-säljkarusell då allting händer på ett dygn. Han gör ett bra köp, men grämer sig i månader efteråt att han sålde för billigt.

Hög på hus marknadsförs bland annat som en svidande uppgörelse med mäklarkåren och utlåningskåta banker, men det är snarare en lättsmält, feel good–berättelse i kåseriets anda som man snabbt mumsar i sig om en bostadsnörd som dras med i budgivningar och trender, prenumererar på alla inredningsmagasin och aldrig kan få nog. Lägg därtill en dos självironi och hög igenkänningsfaktor, vare sig man håller på att köpa hus eller ej. Så nu sitter nog Norén som bäst och räknar på hur många ex boken säljer, om den kommer ut i pocket och vad det i så fall innebär. Ett nytt hus...?

Eva Dandanelle

Alexander Norén: Hög på hus

Vägen till det perfekta boendet

Albert Bonniers förlag

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons