Annons
Nyheter

Årets bästa skivor enligt Magnus Nilsson

Nyheter • Publicerad 18 december 2013
Foto: 

1. ANDERS JORMIN: Provenance

När Anders Jormin jammar med brorsan Christian blir det musik som är en lisa för stressade själar. Inspelningarna är huvudsakligen rena improvisationer i en lugn och eftertänksamt lyrisk sinnesstämning, där samspelet sker direkt på nervtrådar.

Annons

2. ELIN LARSSON GROUP: Growing up

Growing up är en ganska missvisande titel på en skiva med Elin Larsson, eftersom det är få av hennes kollegor som har ett så moget och fullvuxet uttryck som hon, där hon utnyttjar den udda konstellationen i sitt band till fullo för att skapa nya sound och tänja gränser åt nya och överraskande håll.

3. BLACK SABBATH: 13

Det var med skräckblandad förväntan man emotsåg Black Sabbaths första album på 35 år. Men alla farhågor om att gubbarna inte förmådde åstadkomma något substantiellt kom på skam redan i det inledande riffet. Sammantaget blev det inte bara en glad överraskning, utan också en riktigt bra platta!

4. FREDRIK CARLQUIST & GUSTAV LUNDGREN: Bossa Nova

Mästergitarristen Gustav Lundgren har tillsammans med Fredrik Carlquist återskapat både sound och känsla från de bossagungande 1950- och 60-talen. Det är cool, det är soft och det är samtidigt fyllt av spänning och rytm. Sammantaget är det jazz i absolut världsklass.

5. GORAN KAJFES SUPTROPIC ARKESTRA: The reason why Vol 1

Det är alltid med nyfikenhet man går att möta något nytt från Goran Kajfes. För samtidigt som hans spel alltid är direkt igenkännbart från allra första tonen har han en sällsynt förmåga att förnya sig inom sin egen groovbaserade ram där psykedelia, jazz, rock och konstmusik går upp i vartannat.

Recensenten om musiken

Med en stark förkärlek till jazz och en illa dold faiblesse för svart blues och klassisk soul ondgör jag mig gärna likt en taliban över samtidens totala brist på musikalisk smak och bildning. Men jag blandar gärna upp den svarta myllan med hårdrock av klassiskt snitt. Bara jag får välja platta.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons